28. septembar 2023 15:12

Ljubiša Stanistavljević: Saradnja sa privredom jedan je od prioriteta Biološkog fakulteta

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Svečana akademija povodom obeležavanja 170 godina univerzitetske nastave biologije u Srbiji i Dana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održana je danas, a dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević poručio je da "onaj ko uči biologiju - uči život".

Saradnja sa privredom, rekao je Stanisavljević je jedan od trenutnih prioriteta, ističu posebno izgradnju BIO4 kampusa kao centra naučne, istraživačke i inovativne zajednice.

"Naš imperativ ostaje kontinuirano unapređenje nastavnog i naučnog procesa. Nadamo se da ćemo i u godinama koje slede ojačati poziciju fakulteta u društvu. Po podacima od 1941. godine diplomu Biološkog fakulteta dobilo je blizu 7.000 studenata, trenutno imamo 112 nastavnika i saradnika i 120 istraživača. Najvažniji deo su naši studenti, imamo 1.900 aktivnih studenata na svim nivoima studija", rekao je Stanisavljević.
Intext service Video

Poruka svim našim budućim studentima, dodao je, kao što smo i do sada uvek govorili "upiši Biološki - studiraj život".

Najatraktivniji program u poslednje vreme, ističe Stanisavljević, je program Molekularne biologije i fiziologije.

"Studenti upisuju taj program pre svega jer na tržištu ima dosta slobodnih radnih mesta. Ranijih godina nije bila takva situacija, te su oni uglavnom ili odlazili u inostranstvo ili su nalazili poslove samo u uglavnom državnim naučnim institutima. Sada je situacija malo drugačija i pored molekularnih biologa i biolozi ali i diplomirani ekolozi imaju dosta prostora i dosta slobodnih radnih mesta, kako u zemlji tako i u okruženju", rekao je Stanisavljević za Tanjug.

Što se tiče očekivanja za predstojeću školsku godinu u odnosu na brucoše Stanisavljević ističe da je ove godine interesovanje bilo za nijansu manje što ih je na neki način obeshrabrilo, ali se to nadoknadilo u drugom i trećem upisnom roku na neki način.

"Vrlo mali broj, ispod pet odsto samofinansirajućih mesta ostalo prazno", rekao je Stanisavljević.

Osnovne studije na Biološkom fakultetu traju četiri godine, ali je prosek završetka oko pet godina, posebno ističe Stanisavljević.

"Mali procenat posle prve godine vidi da ne ide, ali najveći broj 99 odsto ostaje na fakultetu do kraja studija. Po ovom novom sistemu, Bolonjskom završavaju studije negde u proseku do pet godina", rekao je Stanisavljević.
Intext service Video

Što se tiče kvaliteta studija i stečenog znanja, Stanisavljević ističe da su u pretprošloj i prošloj generaciji imali studente koji su završili osnovne akademske studije i na prestižnim univerzitetima i institutima su direktno upisani na doktorske studije.

"Bez pohađanja master studija, što govori o jednom kvalitetu naših studenata koje mi ovde obrazujemo", rekao je Stanisavljević.

Obrazovanje, istraživački rad, ekologija i zaštita životne sredine predstavljaju ključne tačke saradnje ovog fakulteta, Ministarstva prosvete, Ministarstva nauke i Ministarstva zaštite životne sredine, a ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ističe da realizacija gotovo svih projekata u oblasti očuvanja biodiverziteta, razvoja i očuvanja životne sredine i njenog unapređenja ne bi bila moguća bez saradnje sa naučnim i istraživačkim kadrom Biološkog fakulteta.

"Verujem da će se Biološki fakultet i dalje razvijati i usmeravati društvo i nauku. Zajedničkim snagama pomažemo zajednicu i realizujemo mnoge važne projekte. Jedan od rezultata na koji smo svi ponosni je činjenica da je 8,31 odsto teritorije naše zemlje pod zaštitom, dok je ranije bio 5,1 odsto", rekla je ministarka.
Intext service Video

Ovo je veliki događaj, dodala je, ne samo za biološki fakultet nego i naše celokupno društvo i Vlada i ministarstvo će pružati i dalje podršku i biti oslonac Biološkom fakultetu.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da svi zajedno dele ushićenje povodom ovakvog jubileja i činjenice da su nastavnici ovog fakulteta sve ovo vreme doprinosili razvoju i biologije i nauke, te to čine i sada, što jasno pokazuje njihov doprinos boljem pozicioniranju Univerziteta na Šangajskog listi.

"Mi kao ministarstvo bili smo vam u prethodnom periodu, nadam se, pouzdan partner. Učestvovali smo zajedno u brojnim radnim grupama i nismo preduzimali ništa bez vašeg glasa", rekla je Dukić Mijatović.
Intext service Video

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović rekao je da u svetu koji se bori sa brojnim izazovima važnost naučnog istraživanja se ne može oceniti niti proceniti.

"Rad koji se obavlja unutar vašeg fakulteta, a to je vidljivo na svim listama, ima moć da oblikuje našu budućnost, razreši misterije i da odgovore na neka od najbitnijih pitanja čovečanstva", rekao je Trajanović.

Service Photo Gallery