29. septembar 2023 15:50

USAID u Srbiji pokreće novi projekat "Pravda za sve"

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

BEOGRAD - Američka vlada, preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Srbiji pokreće novi, petogodišnji projekat iz oblasti vladavine prava, koji će imati za cilj da pomogne građanima da se lakše izbore sa pravnim problemima.

U okviru projekta pod nazivom "Pravda za sve" USAID će sarađivati sa relevantnim državnim institucijama i pojedinačnim sudovima kako bi građani više bili u fokusu pravosuđa, i to usvajanjem politika, procedura i svakodnevniih praksi koje su jednostavnije za sprovođenje, navodi se u zajedničkom saopštenju USAID i ambasade SAD u Srbiji.

U projekat će biti uključeni i brojni partneri kako bi se podigao nivo svesti i razumevanja kod građana kada su i pitanju njihova prava i obaveze.

Projekat će takođe nastojati da unapredi iskustvo koje građani imaju kada je u pitanju pristup pravdi.

On će raditi na osnaživanju poverenja između delilaca pravde i korisnika pravosudnog sistema, na osnaživanju proaktivnih glasova koji žele da pokrenu pozitivne promene, kao i na unapređenju stepena poštovanja i neutralnosti onih koji rade u pravosuđu.

Projekat ima za cilj da unapredi pravnu pismenost i osnaži građane, te da unapredi iskustvo građana kada je u pitanju njihov pristup pravdi i korišćenje usluga pravosudnog sistema i osnaži pravosudni sistem tako što će građane staviti u fokus.

"Radujemo se saradnji sa pravosuđem i korisnicima njegovih usluga kako bismo pomogli Srbiji da nastavi važan posao na izgradnji pravosudnog sistema u čijem centru su građani", rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam povodom početka novog projekta.

Projekat "Pravda za sve" uključiće državne institucije kojima je mandat da garantuju vladavinu prava i jednak pristup pravdi, kao što su Ministarstvo pravde, pojedinačni sudovi i tužilaštva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i kancelarije za besplatnu pravnu pomoć lokalnih samouprava.

Osim toga, u okviru projekta biće uključena pravna zajednica, relevantna profesionalna udruženja, pravni fakulteti i organizacije civilnog društva, dok će kroz različite aktivnosti učestvovati i građani na lokalnom nivou.

Projekat će raditi na unapređenju poznavanja prava kod građana, kako da ga koriste u svakodnevnom životu dok će u isto vreme podržavati inicijative koje zagovaraju otvoreno pravosuđe koje olakšava inkluzivno uključivanje javnosti u pravosudne procese.

Projekat će nastojati da unapredi pristup pravdi i relevantnim uslugama iz pozicije korisnika usluga.

Takođe će raditi na unapređenju koherentnosti, komunikacije i koordinacije između pravosudnih institucija, činilaca i procesa kao i njihove delotovornosti u oblasti utvrđivanja i rešavanja problema građana i zadovoljavanja njihovih potreba za pravdom, uključujući i probleme i potrebe žrtava porodičnog nasilja.