26. decembar 2022 14:53

Gradski Zavod za javno zdravlje: Voda u Pirotu bezbedna za piće i pripremu hrane

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Robert Neumann, ilustarcija

PIROT - Gradski Zavod za javno zdravlje u Pirotu objavio je da je voda iz pirotskih vodovoda i sa česmi u tom gradu bezbedna za piće i pripremu hrane.

Rezultati hemijske analize voda iz javnih i seokskih vodovoda pokazuju da su svi uzeti uzorci hemijski ispravni i da voda iz ovih vodovoda može da se koristi za piće i pripremu hrane.

U večernjim časovima ekipe Zavoda isvršiće ponovno uzorkovanje vode iz reke Nišave kod sela Staničenje i kod Bele Palanke u cilju vraćanja vrednosti amonijum jona u vodi.

Kako je navedeno u obaveštenju, u ranim jutarnjim časovima ekipe Zavoda za javno zdravlje Pirota izašle su na teren i uzorkovale vodu na hemijsku ispravnost (amonijak, nitriti, nitrati i PH vrednost vode), povodom jučerašnjeg iskliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak kod mesta Sopotski Han blizu sela Staničenje kod Pirota, u 17.15 časova.

Uzeti su uzorci iz javnog vodovoda Pirot (šest uzoraka) i Bela Palanka (tri uzorka).

U seoskim vodovodima Staničenje (tri uzorka), Crnečevo (dva uzorka) i Sopot (dva uzorka), koja su najbliža mestu havarije, kao i iz reke Nišave kod sela Staničenje kod Bele Palanke.

Rezultati hemijske analize reke Nišave kod Staničenja pokazuju da je reka Nišava treće klase (vrednost amonijum jona - 0,44 miligrama po litru) sa umerenim ekološkim statusom.

Rezultati hemijske analize reke Nišave kod Bele Palanke pokazuju da je reka Nišava pete klase (vrednosti amonijum jona - 2,02 miligrama po litru) sa lošim ekološkim statusom.

Nakon sprovedenog uzrokovanja i sprovedenih analiza moći ćemo da se izjasnimo da li se vremenom vrednosti amonijum jona smanjuju ili povećavaju, saopštio je Zavod.