5. oktobar 2023 13:37

Dodeljene nagrade pobednicma konkursa "Ekoopština"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ambasada Francuske u Srbiji i Delegacija Evopske unije zajednički su danas dodelili nagrade pobednicima konkursa „Ekoopština“, koji predstavlja nacionalno takmičenje lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Od pokretanja projekta u maju prošle godine, više od 650 predstavnika lokalnih vlasti u Srbiji učestvovalo je na seminarima, a nekoliko stotina učenika iz blizu 60 škola učestvovalo je u takmičenju u kategoriji "Zelena škola".

Service Photo Gallery

Konkurs „Ekoopština“ zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u četiri oblasti - održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada.

Posebnu podkategoriju konkursa čine „Zelene škole“ koja je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

U kategoriji „Zelene škole - Frankofonija“ nagrada je dodeljena osnovnoj školi „Karađorđe„ iz Velike Plane za projekat „Ekološke aktivnosti koje se primenjuju u školi“, a u kategoriji „Zelene škole“ priznanje je dobila osnovna škola „Vasa Živković“ iz Pančeva za projekat "Eko reop azbuka `Vasinih` učenika".

Kada je reč o gradovima i opštinama u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“, nagrade su dodeljene opštini Bačka Palanka i Gradu Sremska Mitrovica.

U kategoriji „Energetska efikasnost“ nagrade su pripale opštini Vrnjačka Banja i Gradu Vranju.

Gradovi Pirot i Kruševac dobitnici su nagrada u kategoriji „Održiva urbana mobilnost“, dok su opštini Čajetina i Gradu Novom Sadu pripala priznanja u kategoriji „Održivo upravljanje vodom“.

Posle dodele nagrada, potpisan je novi Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, koji će omogućiti proširenje projekta „Ekoopština“ i postati deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju“ koja se sprovodi od 2021. godine.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je za Tanjug da je današnja ceremonija, ceremonija zahvalnosti i nagrađivanja gradova u okviru ovog konkursa.

„Cilj ovog konkursa je da se istaknu one realizacije na lokalnom nivou koje su sproveli gradovi i opštine u Srbiji kada su u pitanju održivi gradovi“, rekao je Košar.

On je kazao da podržavaju sve projekte koji se tiču zaštite životne sredine i održivih gradova, jer je to jedan od temelja za ulazak Srbije u EU i da ambasada sa ovakvim inicijativama daje svoj doprinos tome.

„Tako što podstičemo srpske gradove i opštine da napreduju po pitanju održivog razvoja. Zaista smo zadovoljni osvešćenošću građana u lokalnim samopravama o potrebi daljeg rada na zaštiti životne sredine, a sa druge strane i Francuska agencija za razvoj (AFD) takođe se bavi projektima čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine“, rekao je Košar.

Ambasador je kazao da, kao i u svim zemljama, postoje prepreke koje je potrebno prevazići, ali da je ono što je najbitnije da su ljudi postali svesni da je neophodno da primene određene mere kako bi radili na poboljšanju zaštite životne sredine.

„Posebno se bavimo upravljanjem vodama i otpadom i u tom smislu su francuske kompanije prisutne u Srbiji kao što je u Vinči, gde radi na poboljšanju situacije“, rekao je Košar.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić, istakla je da zaštita životne sredine predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije i da je zbog toga u poslednje vreme alocirano 4,9 milijardi evra upravo u izgradnju zelene infrastrukture.

„Na taj način će se uspostaviti sistem upravljanja otpadom i otpadnim vodama, uključujući i poboljšanje kvaliteta vazduha. Kako bi mogli da sprovedemo te projekte, izuzetno je važno učešće i saradnja lokalnih samouprava koje se bave životnom sredinom i koje imaju službenike koji su zaduženi za sve aktivnosti koje treba da se realizuju na lokalu“, rekla je Dokić.

Kako je navela, projekat „Ekoopština“ je veoma važan, jer se preko njega pomaže da se podignu kapaciteti upravo na lokalnom nivou, kako bi implentacija svega što je planirano za unapređenje zaštite životne sredine bila uspešna.

Zamenica šefa delegacije EU Plamena Halačeva pohvalila je Ministarstvo životne sredine na uloženom trudu u unapređenju Poglavlja 27 koje postavlja ekološke i klimatske standarde.

Ona je podsetila na saradnju sa francuskom i drugim ambasadama EU, Ministarstvom, Programom za razvoj UN i Evropskom investicionom bankom u inicijativi „Zelena agenda za Srbiju“ u okviru „Tima Evropa“.

„Klimatske promene i degradacija životne sredine predstavljaju egzistencijalnu pretnju Evropi i ostatku sveta. Kako bi se tome suprotstavio, Evropski zeleni odgovor ima za cilj da transformiše kontinent modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom, uz garantovanje kraja neto emisija gasova staklene bašte do 2050. godine, uz ekonomski rast i korišćenje čistih izvora energije na nivou cele Evrope“, rekla je Halačeva.

Partneri ambasade Francuske na konkursu „Ekoopština“ su Institut Veolia, Saint - Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtisće, NALED, SKGO kao i Delegacije EU.