9. oktobar 2023 10:35

Usaglašavanjem kalendara aktivnosti sistem za dodelu stipendija studentima značajno je unapređen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usaglašavanjem kalendara aktivnosti sistem za dodelu stipendija studentima značajno je unapređen

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete i Fond za mlade talente, koji se nalazi u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, usaglasili su aktivnosti na realizaciji konkursa za stipendiranje studenata koji pohađaju fakultete čiji je osnivač Republika Srbija.

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da je usaglašavanjem kalendara aktivnosti sistem za dodelu stipendija značajno unapređen i učinjen izvesnim za studente.

Prijavljivanje na konkurse Ministarstva prosvete za dodelu tri vrste stipendija za studente traje od 2. do 31. oktobra, dok će prijave na konkurs za stipendije najboljih studenata, poznatije kao stipendija "Dositeja", koju dodeljuje Fond za mlade talente biti raspisan od 1. novembra do 15. decembra.

Konačne liste stipendista biće objavljene najkasnije do kraja januara, nakon čega će početi isplate.

Iz ministarstava su napomenuli da student ima pravo da se prijavi na više konkursa, ali da u skladu sa zakonom, može da prima samo jednu stipendiju koja se finansira iz budžeta Srbije.

U slučaju da student dobije više različitih stipendija, koje se finansiraju iz budžeta države, mora se odlučiti za jednu i ima obavezu da o tome obavesti instituciju od čije stipendije odustaje.

Ministarstva će, takođe, upoređivati liste stipendista kako bi se izbegla dupliranja stipendija, što je u skladu sa pozitivnim propisima i preporukama Državne revizorske institucije, zaključeno je u saopštenju.