9. oktobar 2023 12:34

Vid Erceg: U izveštajima papskog vizitatora u Zagrebu se pominje stradanje Srba u NDH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vid Erceg: U izveštajima papskog vizitatora u Zagrebu se pominje stradanje Srba u NDH

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stipendista Muzeja žrtava genocida Vid Erceg, izjavio je danas za Tanjug da se u izveštajima iz 1941. papskog vizitatora u Zagrebu, Đuzepea Ramiroa Markonea, pominje stradanje Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Erceg kaže da je Markone od prvih dana kada je došao u Hrvatsku, podnosio izveštaje, koji datiraju iz 1941. godine, o svom boravku i u kojima je govorio o političkoj i crkvenoj situaciji u NDH, ali i stradanju Srba.

"Naravno da se u tim izveštajima, ali u maloj meri, pominju i stradanja Srba, tačnije pripadnika srpske nacionalnosti u NDH. U nekim izveštajima se pominje više, u nekim manje. Opisujući opštu situaciju, političku i crkvenu u NDH, pominje stradanje Srba", rekao je Erceg.

Prema njegovim rečima, papa Pije 12 je znao za zločine nad Srbima u NDH, s obzirom da je preko svojih izveštivača bio obavešten o situacijama koje su se dešavale u zemljama koje su bile pod okupacijom Nemačke.

Erceg dodaje da je Vatikan svakako imao određene podatke o stradanjima Srba upravo preko Đuzepea Ramiroa Markonea, ali da još nije utvrđeno u kojoj meri.

Odgovarajući na pitanje do kojih je sve saznanja došao tokom dvogodišnjeg rada u vatikanskom arhivu, rekao je da dve godine kratak period kako bi mogla da se stvori ceolukupna slika.

"Naravno da nam ovi izveštaji pomažu, da bacaju neko novo svetlo na određene ličnosti iz tog perioda, koji će nama pomoći da bolje sagledamo taj period. Na nama je da nastavimo naše istraživanje, i nadamo se da ćemo u budućnosti uspeti sve to kasnije da sklopimo i dobijemo jasniju sliku", kazao je Erceg.