9. oktobar 2023 13:28

Ministarka Begović: Srbija čvrsto podržava neprocenjive principe UNESKO

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NITRA

PARIZ - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da Srbija čvrsto podržava neprocenjive principe UNESCO-a, čak i u vremenima kada se organizacija suočava sa mnogobrojnim izazovima u svojim raznolikim nadležnostima.

Ona je je na Plenarnoj raspravi 217. zasedanja Izvršnog odbora Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) istakla da Srbija prepoznaje važnost programske aktivnosti ove organizacije, kao i Srednjoročne strategije za period od 2022. godine do 2029. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Service Photo Gallery

"Ove inicijative imaju za cilj da sinergijski deluju sa ciljevima UN Agende 2030 i Agende 2063 Afričke unije, stvarajući jedinstveni put ka napretku. Misija i vrednosti koje leže u osnovi rada UNESCO-a, promovisanje multilateralizma, dijaloga i konsenzusa, moraju ostati u središtu naših zajedničkih napora", ukazala je Begović.

Ona je navela da se Srbija obavezala prema prioritetu Afrike i zadovoljavanju potreba Afrike kroz sveobuhvatan pristup održivom razvoju, miru i bezbednosti.

"Naša podrška Nedelji Afrike u UNESCO-u i Afričkom fondu za svetsku baštinu je nepokolebljiva. Osim toga, od 2017. godine, 25. maj se u Srbiji obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike", rekla je Begović i dodala da Srbija aktivno sarađuje sa Grupom prijatelja Malih ostrvskih država (SIDS), i očekuje usvajanje Operativne strategije za SIDS tokom ovog zasedanja Izvršnog odbora.

Ministarska je objasnila da je Srbija među retkim zemljama koje su uvele rodno odgovorno budžetiranje u svoj pravni okvir.

"U srcu naših nacionalnih prioriteta leži inovativno razmišljanje i značajna investicija u mlade i žene. Naša Nacionalna strategija za mlade od 2015. do 2025. godine teži unapređenju učešća mladih u različitim sferama, uključujući zapošljavanje i podršku mladim migrantima", naglasila je Begović.

Rekla je da je u 2021. godini usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, usklađen sa standardima EU, zajedno sa Strategijom za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine.

Ministarka je navela i da ambiciozni projekat izgradnje BIO4 Kampusa, koji će početi sa radom 2024. godine, svedoči o posvećenosti Srbije investicijama u istraživanje i razvoj.

"Ovaj vizionarski projekat ima za cilj da objedini akademsku zajednicu, industriju i vladu, pokrećući revolucionarna istraživanja i inovacije u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta", ukazala je Begović.

Dodala je da će BIO4 Kampus služiti kao centar za napredne oblasti, doprinoseći zdravstvu, održivosti i zaštiti prirodnog nasleđa.

Prema njenim rečima, srpski naučni parkovi i centar izvrsnosti EU institut Biosens neguju preduzetništvo vođeno inovacijama.

"Prepoznajući značaj globalne saradnje, Srbija je u Ujedinjenim nacijama inicirala proglašenje Međunarodne decenije nauke za održivi razvoj, od 2024. do 2033. godine. Ova vizionarska inicijativa ima za cilj da podigne ulogu nauke u suočavanju sa globalnim izazovima i unapređenju održivog razvoja, stvarajući platformu za međunarodnu saradnju", rekla je Begović.

Ona je navela da je obrazovanje stub snage UNESCO-a i istakla da Ustav Srbije garantuje pravo na obrazovanje za sve, u vidu besplatnog osnovnog i srednjeg obrazovanje, kao i mogućnosti za visoko obrazovanje darovitim i socijalno ugroženim studentima.

"Posvećeni smo povećanju uključenosti dece iz ranjivih grupa i obezbeđivanju pristupa obrazovanju za sve", rekla je Begović i dodala da su digitalne veštine u obrazovanju visok prioritet za Srbiju.

Begović je ukazala da Srbija aktivno podržava slobodu izražavanja, pristup informacijama, bezbednost novinara, medijsku i informacionu pismenost, kao i Globalni fond za zaštitu medija koji upravlja UNESCO.

"Srbija je spremna da sarađuje u prevazilaženju globalnih izazova u oblasti kulture, sa fokusom na dostupnost, kulturna prava, zaštitu kulturnog i prirodnog nasleđa i uticaj klimatskih promena na kulturu", rekla je Begović.

Prema rečima ministarke, kreativni sektor nosi ogroman potencijal za Srbiju.

"Prolazimo kroz digitalnu revoluciju, digitalizujemo javne usluge i proširujemo naš kulturni identitet kroz inicijative kao što je 'Srbija stvara'. Znanje i kreativnost su temelji naše ekonomije u 21. veku”, navela je ona.

Istakla je da Srbija rado deli iskustva sa zemljama u razvoju unutar UNESCO-a, posebno u oblasti kreativnog sektora i veštačke inteligencije, budući da je Srbija jedan od ranih usvojitelja Preporuke o etici veštačke inteligencije i zemlja sa velikim brojem dostignuća kada je reč o implementaciji ove Preporuke.

"UNESCO je od svog osnivanja sinonim za laboratoriju ideja i danas je više relevantan nego ikad ranije", ukazala je Begović.

Na Plenarnoj raspravi 217. zasedanja Izvršnog odbora UNESCO-a po poslednji put je predsedavala Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka Stalne delegacije Republike Srbije pri UNESCO-u, zaključeno je u saopštenju.