9. oktobar 2023 16:21

Žigmanov: Mladima je koncept ljudskih prava nedovoljno blizak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Mladima je koncept ljudskih prava nedovoljno blizak

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Dijalogom treba da se gradi kultura ljudskih prava, a mladi ljudi moraju da budu u centru toga, poručeno je danas na zajedničkoj sednici Saveta za praćenje primene preporuka UN za ljudska prava i Saveta za mlade.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, rekao je novinarima uoči sednice da su ljudska prava u fokusu resornog ministarstva posebno u drugoj polovini ove godine, kada se obeležava 75 godina od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

"Ove godine smo odlučili da napravimo iskorak, da današnja sednica ima zajednički susret sa Savetom za mlade koji deluje pri Ministarstvu za turizam i omladinu, kako bi pitanje ljudskih prava mladih na intersektorski, interaktivni način prokomunicirali", kazao je Žigmanov.

Naveo je da se značajan broj preporuka koje Srbija dobija od Ujedinjenih nacija, kada je reč o unapređenju položaja određenih društvenih grupa, odnosi i na mlade, dodajući da se na ovakvim sednicama može bolje oceniti kakvo je stanje u toj oblasti.

Kada je reč o pravnom okviru u Srbiji koji se odnosi na pitanje ljudskih prava, Žigmanov navodi da je visoko usaglašen sa međunarodnim standardima.

"Uspeli smo da čitav normativni okvir UN putem instituta prihvaćanja kroz ratifikaciju da prihvatimo u Srbiji, domaće zakonodavstvo je prilagođeno tom normativnom okviru", rekao je ministar.

Istakao je da ovakve sednice treba da se održavaju i u budućnosti i da se formiraju zajednički radni i tematski timovi.

Sa druge strane, Žigmanov je ukazao da se mladi suočavaju sa različitim izazovima kada je reč o poznavanju ljudskih prava, a da je problem što se zakoni iz te oblasti nedosledno spovode u našoj zemlji.

"Kada je reč o mladima, nailazimo na izazove da je njima koncept ljudskih prava nedovoljno blizak, da nemaju dovoljna znanja o tome šta su njihova ljudska prava, da su u pojedinim segmentima ostvarivanja prava zakinuto kada su u pitanju neke društvene grupe koje su iznad proseka izložene riziku od diskriminacije", rekao je on.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je prisustvovala sednici, navela je da nikada nije dovoljno ljudskih prava, pojašnjavajući da deca i mladi uče po modelu, kao i jedni od drugih, zbog čega veliki stepen odgovornosti ima i prosvetni sistem, posebno kada je reč o najosetljivijim grupama.

"Stav da niko ne ostane iza kolone i da svu decu uključimo u proces obrazovanja, proces negovanja dobrote, negovanja najvećih vrednosti iz domena morala i vrlina je izuzetno značajan i mi smo ove školske godine fokusirali pažnju nastavnika i roditelja i svih nas na taj sadržaj", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je kazala da je pred svima veliki zadatak da se podigne bezbednost dece na viši nivo, a njihova prava do nivoa koji će od njih napraviti dobre i kvalitetne ljude.

"Pozdravljam inicijativu zajedničkog rada ova dva važna vladina tela koja svojim delovanjima mogu da pokrenu čitav niz pitanja značajnih za naše društvo", rekla je Đukić Dejanović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob navela je da su zajedničke sednice dva saveta veoma značajne, jer je to prilika da se razmeni znanje i podigne svest o značaju ljudskih prava.

"Generalni sekretar UN je jasno rekao nama stalnim koordinatorima da su ljudska prava najosnovnija stvar. To sve čime se bavimo, da li je reč o razvojnoj agendi o klimatskim promenama ili ravnopravnosti, mora da bude zasnovano na ljudskim pravima, ona moraju da budu prioritet", rekla je Žakob.