10. oktobar 2023 11:18

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja - univerzalnog ljudskog prava

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Studio Romantic, ilustracija

BEOGRAD - Svetski dan mentalnog zdravlja, koji se obeležava danas, predstavlja najvažniju globalnu kampanju za podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Iz ministarstva su naveli da posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama - ranjivoj, stigmatizovanoj i marginalizovanoj društvenoj grupi.

Dodali su da je slogan današnjeg datuma "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo".

Iz Ministarstva su ukazali da smatraju da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, nakon društvenih dijaloga na temu mentalnog zdravlja, koji su održani 2021. i 2022. godine, formiralo Radni tim za mentalno zdravlje koji čine eminentni predstavnici iz te oblasti.

Oni će takođe u okviru Programa "75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima", zajedno sa predstavnicima drugih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, realizovati niz aktivnosti među kojima će mentalnom zdravlju biti posvećena posebna pažnja.

U Novom Sadu će, tim povodom, 20. oktobra Ministarstvo organizovati društveni dijalog "Mentalno zdravlje mladih" i panel diskusiju "Sistemska podrška mladima u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i prevenciji bihevioralnih bolesti zavisnosti", u okviru Festivala mentalnog zdravlja.

Sa stanovišta korpusa ljudskih prava, mentalno zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i spada u red ključnih resursa, značajan je faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva o čemu govori i ključni strateški dokument Republike Srbije o zaštiti mentalnog zdravlja, navodi se u saopštenju.

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal, može da radi produktivno i plodonosno i u stanju je da doprinosi svojoj zajednici.

Mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti, u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.