10. oktobar 2023 15:22

Pokrajinski sekretar uručio ugovore dvojici nezaposlenih doktora nauka

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA VISOKO OBRAZOVANJE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je danas ugovore nezaposlenim doktorima nauka koji su ispunili uslove konkursa i dobili mogućnost da predložene projekte realizuju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu tokom narednih 12 meseci.

Kako je saopšteno, ugovori su im uručeni u okviru programa "Pravo na prvu šansu", a oba kandidata biće angažovana na projektima Odseka za istoriju, koje će Sekretarijat finansirati sa 2,8 miliona dinara.

Service Photo Gallery

Čestitajući kandidatima,Milošević im je zahvalio što su konkurisali i poručio da na njih računamo u godinama koje dolaze.

"Na nedavnoj sednici Skupština AP Vojvodine je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o donošenju Programa razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini do 2030. godine", rekao je Milošević.

Dodao je da je tim programom predviđeno da, povodom dvestote godišnjice rođenja Svetozara Miletića, 2026. godine, bude otvoren Institut za društvene i humanističke nauke.

"Vojvodina je zrela za takvu posvećenost brojnim temama koje su odavno postale dnevnopolitičke, politikantske i krajnje nekritički sagledavane, s obzirom na činjenicu da imamo mnogo obaveza u odnosu na njih - jezičkih, filozofskih, istorijsko-pravnih i etničkih", naglasio je Milošević.

Obraćajući se doktorima nauka koji će prvi put raditi kao istraživači, resorni sekretar je ukazao na neophodnost entuzijazma, posvećenosti i marljivosti u budućem radu i poželeo nosiocima projekata da budu ozbiljni kandidati upravo u naučnoistraživačkim procesima u svojoj struci.

Mentor jednog od kandidata profesor Đura Hardi, podsetio je na to da će Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sledeće godine napuniti 70 godina postojanja.

"Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dosledno prati rad mladih naučnika, pogotovo onih koji su doktorirali u nekoj od naših najprestižnijih ustanova, i na taj način ih ohrabruje da ne posustanu, već da nastave svoj naučnoistraživački rad", kazao je Hardi.

Javni konkurs za realizaciju akcije "Pravo na prvu šansu" trajao je od 23. avgusta do 20. septembra ove godine.

Od 2016. do danas 59 nezaposlenih doktora nauka je, zahvaljujući ovom programu, dobilo šansu da se zaposli na godinu dana u nekoj visokoškolskoj instituciji na teritoriji AP Vojvodine.