11. oktobar 2023 10:22

Komunalno preduzeće "Eko Dim": Pravo vreme za čišćenje dimnjaka je pre početka grejne sezone, posle se dugo čeka

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U sklopu priprema za zimu, domaćinstva bi trebalo da razmišljaju i o čišćenju dimnjaka, kako ne bi zvali dimničare usred grejne sezone, izjavio je za Tanjug Nenad Mitrović, ispred Komunalno preduzeće "Eko Dim".

"Pravo vreme za čišćenje dimnjaka je svakako pre početka grejne sezone, koja počinje 15. oktobra. U zavisnosti od temperatura taj datum je promenljiv, ali je najbolje krajem leta, početkom jeseni", rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, čim su krenule hladne noći, počeli su u većoj meri i pozivi građana za čišćenje dimnjaka.

Intext service Video

"Trenutno nije gužva, imamo oko 30 poziva dnevno, a kad krene grejna sezona oni na dnevnom nivou bude i preko 100 poziva", rekao je Mitrović.

On je dodao "Eko Dim" raspolaže dovoljnim brojem ekipa i oko 20 dimničara koji mogu u prihvatljivom roku izvršiti sve planirane intervencije. Usluge čišćenja dimnjaka koštaju oko 4.500 hiljade.

"Veoma je važno da se domaćinstva na vreme pripreme za grejnu sezonu. Većina domaćinstava i uradi značajne pripreme na vreme kada je u pitanju kupovina ogreva, što uglavnom čine u toku leta", naveo je Mitrović.

On kaže da su, međutim, retka domaćinstva koja tada očiste i dimnjake, iako je i to bitno.

"Ako građani čiste dimnjake tek u grejnoj sezoni, onda dolaze u problem jer moraju dugo da čekaju uslugu, više dana pa i nedelja i onda kada nas pozovu pričaju: 'Da li možete kod nas da dođete preko reda, imamo bebu?'ili 'Zovem za moje nepokretne roditelje, pa ako može nešto preko reda?' i slično. Zato apelujemo još jednom na sve da, ako već nisu do sad, da onda što pre pozovu dimničare i spremno dočekaju grejnu sezonu", istakao je Mitrović.