19. oktobar 2023 13:34

Istraživanje: Članstvo Srbije u EU podržava 46 odsto građana

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dmitrij Plehanov, ilustracija

BEOGRAD - Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 46 odsto građana, tome se protivi 37 odsto ispitanika, dok 17 odsto nije umelo da se izjasni, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Institut za evropske poslove.

Prema ovom istraživanju, kada bi se sutra raspisao referendum o članstvu Srbije u EU 44 odsto građana navodi da bi glasalo "za" priključenje, a protiv članstva bi se izjasnilo 30 odsto punoletnih građana, dok bi 10 odsto bilo uzdržano.

Blizu polovine ispitanika, odnosno 48 odsto, smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, dok 33 odsto smatra suprotno, a 19 odsto o tome nema stav, saopsstio je Institut.

Među ispitanicima koji pružaju podršku ulasku u EU većina su uzrasta između 45 i 59 godina.

Da Srbija ima koristi od saradnje sa Evropskoj unijom smatra tri petine ispitanika.

Institut navodi da su među njima zastupljeni muškarci značajno više u odnosu na žene, kao i stanovnici gradskih naselja u odnosu na vangradske.

Od ove saradnje ne vidi korist 23 odsto, uz 17 odsto onih koji nisu znali da odgovore na ovo pitanje i među kojima preovlađuju žene.

Na skali od 1 do 5, gde je prosečna ocena 3, prosečna ocena odnosa između Srbije i EU od strane građana iznosi 2,79, što predstavlja blagi pad u odnosu na mart 2022. godine, kada je iznosila 2,85, pokazuju rezultati istraživanja.

Od građana Srbije, njih 44 odsto je ocenilo odnose između Srbije i EU ocenom 3.

Stariji sugrađani (60+) češće negativno ocenjuju ovaj odnos u poređenju s drugim starosnim grupama, dok su mladi (18-29) dali višu prosečnu ocenu u odnosu na ukupan uzorak.

Kada je reč o naklonosti građana Srbije prema drugim zemljama, istraživanje pokazuje da 27 odsto ispitanika smatra da je najveći prijatelj Srbije Mađarska.

Grčka je sa prvog pala na drugo mesto, odnosno 20 odsto ispitanika smatra da je ta zemlja naš najveći prijatelj.

Svaki deseti ispitanik ne vidi nijednu državu kao prijatelja Srbije.

Da je Nemačka naš najveći prijatelj smatra pet odsto anketiranih građana, dok je, prema mišljenju 11 odsto ispitanika, Nemačka "neprijatelj".

Petina ne vidi nijednu državu u okviru Evropske unije kao neprijateljsku prama Srbiji.

Velika Britanija je za 26 odsto ispitanika najveći "neprijatelj" Srbije u Evropskoj uniji (uz ogradu da ona već neko vreme nije član EU), dok je Hrvatska prema ovom istraživanju na drugom mestu sa 17 odsto onih koji je navode u tom kontekstu.

Za 37 odsto ispitanih Mađarska, a za 14 ispitanih Bosna i Hercegovina su susedne države sa kojima Srbija ima najbolje odnose.

Za Severnu Makedoniju to smatra 11 odsto anketiranih, a za Crnu Goru i Rumuniju po sedam odsto ispitanika.

Gotovo polovina ispitanika smatra sebe dobro informisanim o pitanjima u vezi sa Evropskom unijom (44 odsto), dok 33 odsto smatra da o tome nema dovoljno informacija, uz 23 odsto onih koji o tome nisu izneli stav.

Muškarci sebe smatraju u značajno većoj meri bolje informisanim u odnosu na žene.

Od Vlade Srbije najviše se očekuje da građane informiše o Evropskoj uniji (25 odsto) i odmah zatim od medija (23 odsto), dok od same Evropske unije informacije očekuje 14 odsto ispitanika.

Institut za evropske poslove navodi da istraživanje javnog mnjenja sprovodi već osam godina zaredom, a ovogodišnje istraživanje je sprovedeno u periodu od 11. do 29. maja u saradnji sa "Smart plus research".

Kako je navedeno, istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.