20. oktobar 2023 16:30

Advokat Božović: Parnični postupak je jedini u kome K.K. može da odgovara za masakr

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Božović: Parnični postupak je jedini u kome K.K. može da odgovara za masakr

Foto: Shutterstock.com/Salivanchuk Semen, ilustracija

BEOGRAD - Advokat Ognjen Božović, punomoćnik porodice stradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izjavio je danas da je parnični postupak jedini postupak u kom maloletni K.K. može da odgovara za masakr koji je počinio 3. maja u toj školi.

"Ovo je jedini postupak gde mi procesno pravno gledano možemo maloletnog K.K. da okrivimo i učinimo odgovornim za ono što je počinio 3. maja. Nadamo se da ćemo uspeti da dokažemo da je on u momentu izvršenja krivičnog dela bio sposoban za rasuđivanje i samim tim odgovoran za štetu" istakao je Božović novinarima ispred Višeg suda u Beogradu.

U parničnom postupku tuženi su K.K., njegovi majka i otac i škola.

Kako je kazao Božović, parnični postupak za naknadu nematerijalne štete je danas počeo, a sudija je donela određene procesne odluke i koncetrisala dokaznu građu, a glavna rasprava počinje u decembru.

"Činjenica je da ni maloletni K.K. ni njegovi roditelji, ni škola ne prihvataju odgovornost za ono što se desilo 3. maja usled čega nas čeka dug postupak i ekstenzivni dokazni postupak koji će uticati na dužinu trajanja postupka i verovatno produbiti patnju roditelja, braće i sestara preminulih", naveo je Božović.

Božović je istakao da je ispravna odluka sudije da ne prekida parnični postupak, iz razloga što je građansko-pravna odgovornost šira od krivične i što se ova tužba ne zasniva samo na krivici roditelja za izazivanje opšte opasnosti već i za objektivnu odgovornost, vaspitanje maloletnika, rđave navike i slično.

Sa druge strane Marija Ivelja, punomoćnica tužene porodice Kecmanović je navela da je problematično što su oštećeni istakli imovinsko- pravni zahtev u krivičnom postupku u iznosu od 100.000 evra za svako preminulo lice, a u parničnom su istakli takođe isti imovinsko - pravni zahtev.

Ona je ocenila da je taj iznos nesvakidašnji u našoj sudskoj praksi, kao i da su punomoćnici tuženih dostavili orijentacioni pregled naknada, a u kome se navodi da je Vrhovni sud uglavnom za preminulo lice, člana porodice, određivao naknadu u Srbiji od oko 10.000 evra.

"Bilo bi neobično da sud ne prekine ovaj postupak do okončanja krivičnog postupka, jer ukoliko se tamo tako odredi da se imovinsko- pravni zahtev isplati u iznosu od 100.000 evra i ovde je istaknut isti takav zahtev, što su zaista velike cifre", rekla je Ivelja i ocenila da su oba zahteva previsoko opredeljena.

Pored parničnog postupka vodi se i krivični postupak protiv oca i majke maloletnog K.K. s obzirom na to da je on zbog godina krivično neodgovoran, te je Više javno tužilatvo u Beogradu predalo sudu na potvrđivanje optužnicu protiv njih.