23. oktobar 2023 12:26

Olja Šovljanski dobitnica je nagrade za najboljeg istraživača o reci Dunav u 2023.

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

NOVI SAD - Naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju Tehnološkog fakulteta Novi Sad dr Olja Šovljanski dobitnica je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za najboljeg istraživača iz Srbije za 2023. godinu, saopštili su sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Osnovni kriterijumi za izbor kandidata su naučna izvrsnost i inovativan pristup u akademskom radu, relevantnost teme naučnog rada za pitanja od značaja za Dunavski region, kao i značaj naučnog rada kandidata izvan nacionalnih granica.

Njena doktorska disertacija na temu bakterijskih izolata iz reke Dunav ima značajan biokalcifikujući potencijal i prethodno je prepoznata kao istraživački rad od velikog značaja za zaštitu životne sredine (Specijalno priznanje Fondacije Doc. dr Milena Dalmacija), a njen naučni doprinos okićen drugom nagradom za najbolje mlade naučnike i istraživače Fonda Dr Zoran Đinđić.

Dr Olju Šovljanski je za ovu nagradu predložio Univerzitet u Novom Sadu, a svečana ceremonija uručenja nagrade održana je 19. oktobra, u okviru tradicionalnog godišnjeg skupa Dunavske rektorske konferencije, čiji je domaćin ove godine bio Zapadni univerzitet u Temišvaru.

Nagradu Danubius Young Scientist Award su 2011. godine kreirali Federalno ministarstvo za nauku, istraživanja i ekonomiju Austrije i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu.

Nagrada se dodeljuje po jednom najuspešnijem istraživaču iz svake od 14 zemalja koje učestvuje u Strategiji Evropske unije za Dunavski region (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Nemačka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Rumunija i Ukrajina).