23. oktobar 2023 16:43

Na Sajmu obrazovanja predstavile se srednje škole

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Na štandu Ministarstva prosvete na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava danas su se predstavile srednje škole kao i institucije angažovane na projektima iz oblasti obrazovanja.

Posetioci Sajma imali su priliku da se kroz program umetničkih škola upoznaju sa likovnim stvaralaštvom učenika, sa scenskom i audio-vizuelnom umetnošću i digitalnom grafikom, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na štandu Ministarstva predstavili su se učenici koji pohađaju specijalizovani smer za scensku i audio-vizuelnu umetnost i njihovi nastavnici.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj smer u Gimnaziji "Laza Kostić" postoji od školske 2020/2021. godine i do sada su upisane četiri generacije učenika ovog smera.

Oni su publici, između ostalog, predstavili kako radi Zootrop, jedan od prvih uređaja koji je napravljen da bi stvarao pokretne slike.

Učenici i nastavnici iz Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, izložili su umetničke radove, koji su delo učenika koji pohađaju obrazovne profile - stilski krojač, grnčar, firmopisac - kaligraf, aranžer, konzervator umetničkih dobara, juvelir umetničkih dobara i graver umetničkih dobara.

Posetioci su mogli da vide kako izgleda proces izrade keramičkih posuda na grnčarskom točku, kako se ispisuju kaligrafski inicijali.

Na štandu Ministarstva prosvete postavljen je i slogan škole "Umetnost je tvoj vodič, stvaranje je tvoja snaga", koji je osmislio učenik Luka Vojnović, a za koji je danas i nagrađen.

Pored toga, predstavljeni su i učenički radovi Umetničke škole iz Niša.

Kako je najavljeno predstaviće se i Filološka gimnazija i Grafičko -medijska škole iz Beograda.

U saradnji sa UNICEF, UNDP i uz podršku Delegacije Evropske unije u Konferencijskoj sali održana je Konsultativna radionica na temu nacrta okvira digitalnih kompetencija - nastavnik za digitalno doba 2023.

Taj okvir je kreiran sa ciljem da podrži nastavnike u procesu primene digitalnih koncepata, alata i sadržaja u svakodnevnoj obrazovnoj praksi.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 29. oktobra.