25. oktobar 2023 15:28

U gimnaziji u Vrnjačkoj banji otvoren 11. Mejkers lab

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U gimnaziji u Vrnjačkoj banji otvoren je Mejkers lab, 11. po redu, koji predstavlja nadogradnju rada škole koja već raspolaže modernom opremom, savremenim pristupom nastavi i inovativnim projektima, saopštili su danas organizatori.

Istovremeno organizovana je i prva Mejkers konferencija, na kojoj se okupilo 50 nastavnika i direktora škola koje su već dobile svoje Mejkers labove, a kako bi se nastavnici iz cele zemlje povezali, razmenili svoja dosadašnja iskustva u radu sa Majkers labovima, stekli nova savremena znanja i veštine, kao i kako bi zajedno planirali buduće programe i projekte.

Mejkers lab predstavlja dodatnu podršku nastavnicima u radu sa učenicima i modernizaciju različitih pristupa nastavi, a u planu je realizacija izbornih programa (jezik, mediji i kultura, obrazovanje za održivi razvoj, zdravlje i sport, umetnost i dizajn, primenjene nauke) obogaćenog jednosmenskog rada i vannastavnih aktivnosti koje će se zaokružiti saradnjom sa lokalnim medijima.

Intext service Video

Dodaje se da Mejkers mrežu podržava i sve više kompanija kako bi nastavnici i đaci svih škola u okviru nje radili u kvalitetnom i savremenom okruženju bez obzira na starost ili profil škole.

U okviru Mejkers konferencije oko 50 nastavnika i direktora škola razmenili su iskustva i stekli neka nova znanja i veštine, predstavili programe, takmičenja i projekte za novu školsku godinu, a posebnu pažnju su zaokupila predavanja i radionice koje pokrivaju savremena znanja koja su do skoro bila dostupna svetkim kompanijama ili velikim univerzitetima i institutima, poput design thinking-a ili neuronaučnih eksperimenata.

Do kraja školske godine Grupa za obrazovanje će otvoriti još četiri Mejker laba i to u Kraljevu, Bujanovcu, Kragujevcu i Beogradu.

Paralelno se u postojećim Mejkers labovima realizuju programi koji su planirani u skladu sa potrebama i željama škola koje su se do sada uključile u mrežu.

Kako se navodi, gimnazija u Vrnjačkoj Banji od svojih početaka ima misiju da svojim učenicima omogući da prave velike korake u školovanju i daljoj karijeri, i u njoj učenici imaju mogućnost da razvijaju svoju kreativnost i ideje, i to kroz rad na različitim modernim projektima.

Tako su učenici u saradnji sa svojim nastavnicima razvili sistem za praćenje podataka na meteorološkoj stanici, ali i veliki broj video igara i drugih kreativnih proizvoda.

Sve te, ali i druge inicijative, poput kutka za prirodnjački trenutak, kaligrafske sekcije i radionice sapuna, predstavljene su na otvaranju Mejkers laba u školi.

"Imamo čast i zadovoljstvo da prvi Mejkers lab u Raškom okrugu bude otvoren baš u našoj Gimnaziji. Naša vizija ide korak dalje, Digitalna škola, otvaramo učionicu budućnosti u kojoj želimo da kod učenika negujemo kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje da približimo nauku široj zajednici 'Okom gimnazijalca' ", izjavila je direktorka škole Dojna Stodić.