6. novembar 2023 10:25

Studenati FDU pokrenuli kampanju "Baci kocku" posvećenu borbi protiv zavisnosti od kockanja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD- Studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) pokreću danas kampanju "Baci kocku" koja za cilj ima da podigne svest o sve većem broju maloletnih lica koji postaju zavisni od klađenja, odnosno kockanja.

Danas počinje realizacije projekta studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture i počinje sa radom sajt www.bacikocku23.org.

Intext service Video

"Studenti prve godine sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture kao obaveznu vežbu iz medijskog predmeta osmislili su i realizovali promotivnu kampanju Baci kocku", rekla je za Tanjug Milica Ilčić, asistent na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture FDU.

Ona je objasnila da su kao prvi deo projekta, studenti sproveli anketu u kojoj je učestovalo preko hiljadu mladih iz Beograda, a rezultati su, prema njenim rečima, poražavajući.

"Oni pokazuju da 85 posto maloletnih ispitanika zna nekog njihovih godina koji se aktivno kocka, a čak 17 posto mladih ide u kockarnice više puta nedeljno, dok je 57 posto ljudi prvi put ušlo u kladionice pre navršenih 18 godina", rekla je Ilčić.

Studenti će danas na prometnim saobraćajnicama izaći sa porukom "Igra koja prestaje" i podeliće flajere sa QR kodom koji vodi ka sajtu "Baci kocku".

"U sklopu projekta Baci kocku, mi smo pokrenuli i sajt www.bacikocku23.org na kojoj će svi zainteresovani moći da pročitaju ispovesti bivših zavisnika od kockanja, ali i iskustva zdravstvenih radnika koji se bave lečenjem ove bolesti", rekla je Sofija Nađa Stanić, studentkinja FDU.Intext service Video

”Želimo da probudimo naše društvo, jer kockanje je moderna bolest koja je zahvatila i najmlađe. Ne želimo da broj kockarnica prevazilazi broj pekara ili broj bioskopa u našem gradu", rekla je ona.

Stanić je ispričala da je cilj da se ukaže na opasnost reklama koje promovišu ovaj vid "zabave“, u kojima se javnosti, ali i mladima, obraćaju eminentni sportisti, glumci i druge javne ličnosti, čija reč ima „težinu“. "Pitamo njih - Da li biste vi svoj život stavili na kocku?” jer je ovo važna tema", rekla je Stanić.

Intext service Video