10. novembar 2023 14:51

Republika Koreja donirala četiri vozila Domu zdravlja u Smederevu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

SMEDEREVO - Republika Koreja donirala je danas Domu zdravlja u Smederevu četiri vozila u vrednosti od 150.000 evra.

Ambasador Republike Koreje Đeung Li rekao je da vlada te zemlje svake godine pruža razvojnu pomoć Srbiji.

"Ambasada Koreje se i ove godine obavezala da će Domu zdravlja u Smederevu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, donirati sanitarna i putnička vozila. Koreja sa iskrenim osećanjem solidarnosti pruža podršku ovoj instituciji. Nadam se da će ova vozila ojačati kapacitete Doma zdravlja za bezbedan i brz transport pacijenata", rekao je Li.

Intext service Video

Istakao je da su poslednjih nekoliko godine Koreja i Srbija zajedno jačale zdravstvene kapacitete.

"Naši zajednički napori pokazali su snagu solidarnosti i proširili naša partnerstva kako bismo zaštitili zdravlje i dobrobit građana. Nadam se da će ova donacija poslužiti kao svedočanstvo trajne posvećenosti Koreje da pomogne Srbiji i njenim gradovima, uključujući Smederevo, u njihovoj misiji da pruže osnovne zdravstvene usluge celoj zajednici", rekao je Li.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Milošević je istakao da je opremanje zdravstvenih ustanova širom Srbije prioritet.

Intext service Video

"Ministarstvo zdravlja se trudi da na što kvalitetniji način uredi lokaciju i vrši isporuku opreme svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije", rekao je Milošević i zahvalio Republici Koreji na dugogodišnjoj saradnji.

"Danas se, usled odlične saradnje Republike Koreje i Srbije, Domu zdravlja Smederevo uručuju četiri vozila - dva saniteta i dva putnička vozila u vrednosti od 150.000 evra", naveo je Milošević.

Direktorka Doma zdravlja u Smederevu Olgica Obradović istakla je da je to prva donacija tolike vrednosti, koju je ta institucija dobila.

Service Photo Gallery

"Dom zdravlja Smederevo nikada nije dobio ovako vrednu donaciju. Ova vozila imaju izuzetnu važnost za nas kao ustanovu i za naše pacijente, kojima je potrebna medicinska pomoć u zdravstvenim ustanovama grada Smedereva, kao i van našeg grada, na teritoriji cele Srbije. Opremljena medicinska vozila direktno učestvuju u spasavanju života našeg stanovništva, jer brzina pružanja hitne medicinske pomoći, osim stručne ekipe, zahteva i tehničke uslove", rekla je Obradovićeva.

Dodala je da je reč o vozilima koja su u praksi u upotrebi 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i da prelaze nekoliko hiljada kilometara na mesečnom nivou.