11. novembar 2023 14:28

Čačak: Položeni venci na spomenik "Četiri vere"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: Položeni venci na spomenik "Četiri vere"

Foto: TANJUG/DRAGAN NIKOLIĆ

ČAČAK - Povodom 11. novembra Dana primirja u Prvom svetskom ratu gradsko rukovodstvo Grada Čačka, zajedno sa predstavnicima udruženja i građanima, položilo je vence na Spomenik "Četiri vere" na Gradskom groblju.

Milun Todorović gradonačelnik Čačka istakao je važnost obeležavanja današnjeg praznika i odavanja pošte palim borcima koji su zadužili našu zemlju.

"Vredne žene Čačka iz sekcije Udruženja 'Fidak' došle su na ideju da se na jednom mestu sahrane i pobednici i pobeđeni u ratu u kom je naša zemlja pretrpela velike gubitke i na osnovu te ideje i rada Frančeska Barbelje, čačanskog vajara 1934. godine, ovde u Spomen kosturnici poginulim ratnicima 1912-1918. godine sahranjeno je 920 i pobeđenih i pobednika, pripadnika četiri vere", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, to govori o veličini srpskih majki, sestara, ćerki, ali naravno i o kosmopolitskom stavu građana Čačka izmedju dva Svetska rata.

Ovaj jedinstveni spomenik krase obeležja četiri konfesije, iznad spomen-kosturnice nalaze se pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda.

"Došli smo ovde da položimo vence palim borcima Pravoslavcima, Katolicima, Muslimanima i Jevrejima. Ovo je jedinstven spomenik u svetu jer su tu i oni koji su rat dobili, i oni koji su rat izgubili, i opominje nas da nijedan rat nije dobar, da treba svim snagama težiti miru", rekao je Slobodan Nevoljić iz udruženja "Zavičajno društvo Čačana".

Grad Čačak oslobođen je 15. septembra 1918. godine, a tri dana nakon oslobođenja te godine u grad je došao komandant Druge armije Vojvoda Stepa Stepanović sa svojim štabom i sa vojnicima, uglavnom iz čačanskog i dragačevskog kraja.