14. novembar 2023 14:44

Lekarska komora Srbije dodelila priznanja, jedna od dobitnika i ministarka Đukić-Dejanović

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lekarska komora Srbije dodelila priznanja, jedna od dobitnika i ministarka Đukić-Dejanović

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KRAGUJEVAC - Povodom obeležavanja lekarske slave Sveti Vrači Kozma i Damjan, Lekarska komora Srbije je na svečanosti u Kragujevcu dodelila tradicionalna priznanja Lekarske komore, a jedna od dobitnika je i ministarka Slavica Đukić- Dejanović.

Kako se navodi u saopštenju LKS, Đukić - Dejanović dobila je nagradu za životno delo, posebno priznanje Komore koje se dodeljuje pojedincima za vrhunski rad i dostignuća na unapređivanju i razvoju lekarske delatnosti, utvrđivanju profesionalnih standarda u struci radi unapređenja zdravstvene zaštite i za unapređenje medicinske nauke i struke.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske i doktorske studije i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Najveći deo karijere provela je kao redovna profesorka, šefica Katedre za psihijatriju i prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu, a od 1982. godine, u nastavi je na predmetu "Psihijatrija" na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Bila je najmlađa žena doktorka medicinskih nauka u Šumadiji i osnivač je dnevne Psihijatrijske bolnice.

Obavljala je funkciju direktorke Kliničko - bolničkog centra u Kragujevcu i bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu.

Kako se navodi, svečanost je otvorila predsednica Regionalne lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju Slađana Ilić, koja je ove godine domaćin slave.

Ilić je poželela dobrodošlicu svim gostima i čestitala slavu lekara Srbije.

Direktor Lekarske komore Srbije Miodrag Stanić istakao je da lični integritet, čestitost, dobrota, čovekoljublje, tolerancija, kao i stručnost, posvećenost i stalna briga za pacijenta, čine temeljne principe koji vode lekarski esnaf ka suštini postojanja i trajanja od vremena naših svetih predaka Damjana i Kozme pa sve do današnjih dana.

"Danas, u ovom svetom trenutku, prožeti ponosom, dodeljujemo nagrade, povelje i priznanja onima koji su tek kročili na put znanja i humanosti, mladim lekarima, kao i onima koji su ostavili dubok i neizbrisiv trag svojim vrhunskim stručnim i profesionalnim dostignućima, našim znamenitim kolegama doktorima i profesorima", rekao je on.

Nagrade su dodeljene uz prisustvo visokih predstavnika Ministarstva zdravlja, Grada Kragujevca, medicinskih fakulteta, zdravstvenih ustanova, Srpskog lekarskog društva, organa LKS, regionalnih lekarskih komora i brojnih uglednih zvanica.