16. novembar 2023 22:42

Vukašin Grozdić: Želimo da osiguramo da srpski jezik i ćirilica budu u upotrebi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić je, nakon sastanka sa proširenim programskim odborom Naučno-obrazovnog kulturnog centra "Vuk Karadžić" u Tršiću, izjavio danas da ministarstvo želi da osigura da u budućnosti srpski jezik i ćirilica budu u upotrebi.

"Želimo da se osiguramo da u budućnosti srpski jezik i ćirilica biti u upotrebi, i zato ćemo pomoći da savremene tehnologije nauče srpski jezik, kako bi sve generacije sa pametnim uređajima mogle da ih koriste", saopštili su iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da je rekao Grozdić.

Sastanak je održan na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, a Grozdić je tom prilikom istakao značaj Naučno-obrazovnog kulturnog centra u Tršiću, naglašavajući njegovu važnost kao Centra ključnog za očuvanje srpske kulture, tradicije, jezika i običaja, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Service Photo Gallery

Grozdić je naglasio posvećenost Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u podršci aktivnosti Centra jer je Ministarstvo svesno važnosti humanističkih nauka, koje daju izuzetan doprinos razvoju celokupne naučne zajednice, kao i razvoju srpskog društva.

"Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija veliku važnost pridaje radu Naučno-obrazovnog kulturnog centra 'Vuk Karadžić'. Naša podrška se vidi kroz značajno povećanje finansijskih sredstava koja smo odvojili za programsko finansiranje projekata, ali i na sve druge načine podržavamo i nastavićemo da podstičemo aktivnosti Centra", izjavio je Grozdić.

Istakao je uspeh programa "Leto u zavičaju", koji ima fokus na deci iz dijaspore, državni sekretar je istakao da preko 350 srpskih učesnika iz različitih zemalja sveta učestvuje u ovom programu.

"Ovakav program je doprinos jačanju naše kulturne diplomatije. Ulažemo u očuvanje srpskog jezika i nematerijalnog kulturnog nasleđa, stvaramo bogatstvo koje te vrednosti nose. Naš dugoročni cilj je da osiguramo da srpski jezik i tehnologija napreduju zajedno, što će doprineti i napretku Republike Srbije i razvoju mladih talenata", zaključio je Grozdić.