17. novembar 2023 14:36

Grujičić: Zdravstvena zaštita u Topoli je na zadovoljavajućem nivou; Seoske ambulante su prioritet Ministarstva zdravlja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grujičić: Zdravstvena zaštita u Topoli je na zadovoljavajućem nivou; Seoske ambulante su prioritet Ministarstva zdravlja

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

TOPOLA – Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je danas Dom zdravlja u Topoli kako bi se upoznala sa funkcionisanjem te zdravstvene ustanove.

Kako je istakla, zdravstvena zaštita u Topoli je na zadovoljavajućem nivou i predstavlja dobar primer kako jedna lokalna samouprava treba da vodi računa o zdravstvenoj zaštiti svog stanovništva. Obišla je novi objekat Doma zdravlja, koji je nedavno rekonstruisan, ali i deo koji tek treba da bude obnovljen i gde će biti napravljen stacionar.

 

„Potrebno je i za patronažnu službu koja pokriva veliku teritoriju, skoro 40 kilometara, da se nabave novi automobili. Vidim da sanitetska vozila imaju i ja se zahvaljujem i Fondaciji princeze Katarine Karadjordjević na donacijama koje su obezbedili za ovaj Dom zdravlja. Sa druge strane, ovde imamo staru zgradu koja datira iz 1914. godine i nju treba svakako sačuvati, ali ako imamo problema sa prokišnjavanjem krova, što je ovde slučaj, moramo napraviti projekat i tu će ministarstvo pomoći da se zameni i stolarija", kazala je ministarka.

Seoske ambulante su prioritet Ministarstva zdravlja

Seoske ambulante su prioritet Ministarstva zdravlja jer to je mesto gde građani prvo treba da dobiju dijagnozu i primarnu zdravstvenu zaštitu, rekla je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić obilazeći seoske ambulante na područuju Šumadije.

Ona je, u okviru posete Domovima zdravlja u Topoli, Rači i Batočini, obišla i seoske ambulante u Belosavcima, Natalincima i Badnjevcu. Kako je istakla, seoske ambulante treba građanima da pruže sve što im je neophodno kako ne bi morali da putuju u veća mesta.

„Takve ambulante su upravo ono što želimo da napravimo u mestima gde živi nekoliko hiljada ljudi. Da imaju uslove i prostor, kao ovde u ambulanti u Belosavcima gde postoji ordinacija, ali i prostor za intervencije, kao i za apoteku. Nabavićemo i jedan ultrazvuk, kao i pokretni rendgen koji može da kruži između dve ili tri ovakve seoske ambulante i da ljudi koji žive na selu ne moraju da za takve preglede da idu bilo gde", kazala je ministarka.