18. novembar 2023 13:47

Vaskularni hirurg Igor Končar: Otkriveno oko 200 aneurizmi trbušne aorte tokom skrining pregleda

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Vaskularni hirurg Igor Končar izjavio je danas da je tokom pilot projekta skrining pregleda aneurizme trbušne aorte otkriveno oko dve stotine slučajeva, kao i da su one različitih stadijuma.

"Za aneurizmu je važan taj prečnik, tj. njena veličina. Obično su to manje aneurizme koje su otkrivene, što i jeste cilj skrining pregleda, da se bolest otkrije u nekoj početnoj fazi, kada može da se njen rast uspori, kada može da se promene životne navike i kada može da se odloži čak eventualna operacija", rekao je Končar za Tanjug.

Intext service Video

On je objasnio da je aneurizma asimptomatska bolest, i da nastaje polako, a da ne daje simptome.

"Obično osobe koje je imaju ne znaju da je imaju, dok u nekom trenutku aneurizma ne pukne. Pucanje aneurizme je povezano sa velikom smrtnošću, od skoro 80 ili 90 odsto, i veliki broj pacijenata i ne stigne do bolnice gde se ona mora hirurški zbrinuti", objasnio je on.

Kako je rekao, to je veliko opterećenje za zdravstveni sistem.

"Takvi pacijenti se mnogo teže leče, komplikovanije i duže su u bolnici, a skuplje su i operacije. Aneurizma može da se prati dok je ona manja, dok nije za operaciju, i onda u nekom trenutku, pošto ona obično raste, spreči se. U nekom trenutku kada dođe vreme za operaciju, operacija se uradi i tada je smrtnost na operaciji 1 odsto", istakao je Končar.

Naglasio je da su faktori rizika životno doba, to jest osobe starije od 65 godina.

"Muškarci i pušači su rizična grupa, kao i genetika", rekao je on.

On je podsetio da su tokom skrininga u aprilu i maju shvatili da i osobe starije od 50 godina u manjem, ali značajnom riziku da obole.

On je istakao da je naša vaskularna hirurgija visoko pozicionirana na evropskoj lestvici, delimično i zato što, nažalost, imamo puno pacijenata.

"U Švedskoj i u Engleskoj broj rupturiranih aneurizmi u nekoj bolnici se kreće između pet i sedam u toku cele godine. Mi smo u junu imali 15 pacijenata sa rupturiranom aneurizmom, a neki naš prosek je 70-80 godišnje. Ove godine ćemo sigurno stići do 100 pacijenata sa rupturiranom aneurizmom" rekao je on.

Intext service Video

Takođe, Končar je rekao da će sledeće nedelje u ponedeljak i utorak autobus za preglede biti u Kruševcu .

"U sredu i petak će biti u Novom Pazaru, nakon toga u Zaječaru, a posle toga u Beogradu", rekao je Končar.