19. novembar 2023 10:00

Tomislav Žigmanov: U Ruskom Krsturu obeleženi značajni jubileji rusinske nacionalne manjine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prisustvovao je u Ruskom Krsturu obeležavanju značajnih jubileja rusinske nacionalne manjine u Srbiji, saopštilo je danas to ministarstvo.

Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine je tako, u subotu, 18. novembra, obeležio je 270 godina obrazovanja na rusinskom jeziku u Vojvodini, 120 godina predškolskog obrazovanja u Ruskom Krsturu i 100 godina od izdanja prve gramatike rusinskog jezika, čiji je autor grkokatolički sveštenik Havrijil Kosteljnik.

Service Photo Gallery

Knjiga je objavljena je 1923. godine u Sremskim Karlovcima i smatra se začetkom standardizacije ovog slovenskog jezika.

Ministar Žigmanov čestitao je u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ove značajne jubileje Nacionalnom savetu rusinske nacionalne manjine, predsedniku Joakimu Racu obrazovanim institucijama i prosvetnim radnicima, istakavši važnost obrazovanja za očuvanje nacionalnog identiteta.

Rusini u Bačkoj i Sremu su, prema rečima Žigmanova, jedna od brojnijih nacionalnih zajednica, koja je prema statističkim podacima nacionalna zajednica sa najvećim procentom visokoobrazovanih građana i prema tome predstavlja uzor kulturnog obrasca i dobre prakse u celom društvu.

Ministar Žigmanov je pozitivnim ocenio postojeći pravni okvir i prateće državne politike u Republici Srbiji, koji omogućavaju i obezbeđuju sve pretpostavke za kvalitetno obrazovanje na maternjem jeziku i izgrađene partnerske odnose organa vlasti i nacionalnih saveta kao samoupravnih tela nacionalnih manjina.