20. novembar 2023 14:22

Brankica Janković: Prava deteta moraju da se štite u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Prava deteta moraju da se štite u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Svetskog dana deteta, rekla danas da se prava svakog deteta moraju štititi u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka.

"Zadatak najšire zajednice, ali i svakog pojedinca u društvu da obezbedi zdravu i bezbednu budućnost dece", saopštila je poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je navela da nepružanje adekvatne usluge ličnog pratioca ili pedagoškog asistenta, koje je u nadležnosti lokalnih samouprava, ugrožava jedno od osnovih prava deteta, pravo na obrazovanje.

"Iako je sistem inkluzivnog obrazovanja unapređen, željeno stanje nije na adekvatnom nivou u lokalnim samoupravama koje su obavezne da obezbede ovu uslugu svakom detetu kod kojeg postoji potreba za dodatnom podrškom", istakla je Janković

Dodala je da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka.

"Propusti u njenom obezbeđivanju mogu da otežaju deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju napredovanje u školovanju i osamostaljivanju. Zbog toga smo, kao institucija, pokrenuli i stratešku parnicu", rekla je Janković.

Poverenica je naglasila da jedan od problema sa kojima se deca suočavaju jeste diskriminacija zbog zdravstvenog stanja.

"Početkom ove godine uputili smo i inicijativu Ministarstvu zdravlja, koja je podržana od strane Ministarstva prosvete, da utvrdi procedure u predškolskim ustanovama, kao i u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, o postupanju sa decom i učenicima sa dijabetesom i drugim nezaraznim hroničnim bolestima, kao i retkim bolestima, u cilju podrške, dobre kontrole bolesti i sprečavanja nastanka njenih komplikacija", navela je Janković.

Dodala je da bi se uvođenjem ovih procedura uticalo bi se ne samo na unapređenje njihovog položaja, već i na zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije.

Prema rečima Janković, značajan broj dece se suočava sa siromaštvom i diskriminacijom zbog imovinskog stanja, naročito deca pripadnici romske nacionalne manjine prema kojima neretko postoji velika socijalna distanca.

"Jedan od rastućih problema je i vršnjačko nasilje, zbog čega je neophodno posvetiti više pažnje prevenciji, a ne samo reagovati na nasilje kada se ono već desi. Ne smemo zaboraviti da su odrasli odgovorni za ponašanje dece, koju moramo čuti i razumeti, posebno što su danas suočeni sa brojnim izazovima", ukazala je poverenica.