22. novembar 2023 16:40

Potpisani ugovori sa kompanijama za projekat "Studentske kartice"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori sa kompanijama za projekat "Studentske kartice"

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - U Ministarstvu finansija danas su potpisani ugovori sa kompanijama uključenim u projekat "studentska kartica", koji studentima državnih i privatnih univerziteta, akademija i visokih škola u Srbiji od 1. decembra nudi brojne popuste i pogodnosti prilikom plaćanja.

U ovaj projekat su se do sada uključile 24 kompanije, a sa predstavnicima 19 kompanija danas je ugovore potpisala ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, a prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je novinarima nakon potpisivanja ugovora kazao da je prijavljivanje studenata za nove studentske kartice, koje osim brojnih popusta mogu da se koriste i kao platne kartice, počelo 13. novembra, i da se do sada prijavilo voše od 55.000 studenata.

On je naglasio da će kartice moći da se koriste od 1. decembra. "Još jedno obećanje koje smo dali, ispunili smo.

Potpisali smo sporazume sa kompanijama koje su izrazile želju da budu deo novog projekta koji se zove studentska kartica.

Želim svima da zahvalim jer su prepoznali našu želju da studentima i našim mladima damo neke benefite koji će im olakšati studiranje", kazao je Mali.

Potpredsednik Vlade je naveo da će studenti s ovim karticama moći da ostvaruju 20 odsto popusta na vozne karte "Srbijavoza", 10 odsto popusta na avio-karte "Er Srbije", dva odsto na putarine, da će imati 15 odsto popusta u Cineplexx bioskopima, a popuste će ostvarivati i u hipermarketima, supermarketima, ustanovama kulture i drugim uslužnim i ugostiteljskim objektima.

"Ovo je veliki benefit i velike su koristi za naše studente. Ovo je i način da im pokažemo koliko je ta briga prema njima za nas veoma važna i da im pokažemo da još jedno obećanje koje smo dali ispunjavamo", kazao je ministar.

Mali je naveo da je otvaranje i izdavanje "studentskih kartica" potpuno besplatno, kao i održavanje računa, naglašavajući da će svakom korisniku banka "Poštanska štedionica", koja je partner u ovom projektu, isplatiti i 500 dinara studentima u trenutku kada otvaraju račune.

Ministar je pozvao studente da se prijave za kartice, ali i druge odgovorne kompanije da se uključe u ovaj projekat. "Projekat će trajati neograničeno i nema roka do kada traju prijave.

Dakle, svi studenti i kompanije mogu da se prijave u bilo kom trenutku", naglasio je Mali.

Potpresednik Vlade Srbije je naveo i da država nikada više nije ulagala u obrazovanje i prosvetu i da su danas Beogradski i Novosadski univerzitet na Šangajskoj listi. Mali je naglasio i da je danas stopa nezaposlenosti kod mladih 24 odsto dok je, kako je kazao ona 2012. bila čak 53 odsto.

"Bez obzira na smanjenje ta stopa je i dalje visoka i zato moramo da se borimo za mnogo bolje obrazovanje, ali i za otvaranje novih fabrika, radnih mesta, za celokupan rast, razvoj i napredak naše zemlje. jer je to jedini način da mlade ljude zadržimo ovde i da im damo mogućnost da oni svoje snove ostvare u Srbiji, a ne da idu u neke druge daleke zemlje", kazao je Mali.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kazala je da je današnje potpisivanje ugovora sa kompanijama koje su se uključile u projekat "studentska kartica" koje mladima nudi razne pogodnosti, tek početak aktivnosti koje će im olakšati studiranje, ali je i dokaz da Vlada Srbije konkretno misli i ulaže u mlade.

"Povratan odgovor bi trebalo da bude, a svakako će i biti to što će studenti olakšano učiti. Kada tako sinergično radimo sa mladima, sa studentima i kada postižemo prve korake zajedništva u dogovoru, nema sumnje da će Srbija praviti još značajnije korake napred", kazala je ona.

Đukić Dejanović se zahvalila kompanijama koje su se uključile u ovaj projekat i pozvala studente da se preko portala zsk.trezor.gov.rs prijave za kartice i koriste sve benefite koje će im ta kartica omogućiti od 1. decembra.

Predsednik Izvršnog odbora Poštanska štedionica Bojan Kekić kazao je da je ta banka podržala projekat "studentska kartica" i da će studenti u ekspoziturama te banke, kojih je 236 u Srbiji, moći da preuzmu te kartice.

"Ovaj projekat se izuzetno dobro i brzo razvija i veliko mi je zadovoljstvo što smo danas prisutni ovde, jer banka Poštanska štedionica sa svim benefitima koje je ponudila studentima, smatra da je to ulaganje u budućnost.

Nadam se da ćemo u narednom periodu pored ovih, studentima ponuditi i druge povoljnosti", kazao je Kekić.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić kazala je da je projekat "studentska kartica" trenutno najveći projekat za studente u Srbiji i dodala da se nada da će nastavak dijaloga predstavnika studenata sa predstavnicima vlasti i dalje stavljati mlade u fokus, jer je "ulaganje u mlade, ulaganje u budućnost svake zemlje".

"Ovaj projekat, osim što nudi razne benefite studentima, podržava i finansijsku nezavisnost mladih", dodala je ona.

Direktor sektora udruženja privrede Privredne kompore Srbije (PKS) Igor Popović kazao je da se komora vrlo rado odazvala pozivu da učestvuje u ovom projektu za studente i naglasio da je to udruženje privrednika uvek tu kad treba da se pomogne mladima.

"Ovo je jako bitan projekat za studente. Olakšaće im studentske dana i dati im malo više vremena da uče i da se posvete studiranju", naglasio je on.

Među 19 kompanija sa kojima su danas potpisani ugovori su Etno selo "Sunčana reka" iz Banje Koviljače, turistička agencija "Hedonic Travel" iz Beograda, Dunav osiguranje, Lasta, Putevi Srbije, Er Srbija, Telekom, Službeni Glasnik, Aman, Athletic gym, Monument, apotekarske ustanove Dr Max i Benu, Sani optik, Livaja Auto NIŠ, Merkator S, Delfi, Jahting klub Kej i Srbijvoz. Za učešće u programu "studentska kartica" su se prijavili i apotekarska ustanova Janković, Panda US iz Beograda, Cineplexx Srb, Cineplexx Panonija Novi Sad i Sport Vision.