28. novembar 2023 15:36

Fondacija Braća Karić: Knjiga "Srbi koji su zadivili svet" je zalog budućim generacijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fondacija Braća Karić: Knjiga "Srbi koji su zadivili svet" je zalog budućim generacijama

Foto: Fondacija Braća Karić

BEOGRAD - Knjiga "Srbi koji su zadivili svet" autora Dragana Miloševića u izdanju fondacije "Braća Karić" sutra bi trebalo da se nađe pred potomcima kao svedočanstvo o Srbima koji su svojim delima zadivili svet i kao zalog budućim generacijama da im budu inspiracija i uzor.

Ta knjiga predstavlja svojevrsno putovanje kroz istoriju Srbije, od praistorije do ovovremenih dana, saopšteno je iz fondacije "Braća Karić".

Kroz priče o velikim Srbima i Srpkinjama od Cara Konstantina do Novaka Đokovića i drugih srpskih "junaka našeg doba", čitajući ovu knjigu, kao da plovite po uzbudljivom moru srpske istorije.

Stvarajući ovu knjigu autor je pokazao da je hrabar, pravdoljubiv i neprikosnoveni čuvar srpskog identiteta i bogate srpske kulturne baštine, navode iz fondacije.

"Šetajući kroz vremena od Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče, preko antike, srednjeg i novog veka do moderne, Dragan Milošević otvara prozore muzeja u kojem su i braća Sokolović, Matija Ban, Milica Tomić Pit Maravić i drugi velikani, čije nas je postojanje unapredilo i učinilo bližima svetu", navodi se u saopštenju.

Kako bi preneli svoje utiske i ukazali na značaj da se knjiga o znamenitim Srbima koji su zadivili svet nađe pred čitaocima, na promociji su govorili osnivač Fondacije Milanka Karić, Braća Karič, Žana Živaljević novinar, profesor doktor Miladin Radisavljević i književnik Veselin Dželetović.

Autor, književnik i hroničar Dragan Milošević, istakao je koliko mu je bilo važno da napiše knjigu o znamenitim Srbima koji su ostavili veliki trag u svetu ali i u nacinalnoj i kuturnoj baštini Srbije.

Kako se navodi, porodica Karić je odavno zagledana u srpske zadužbinare i neimare, ktitore i darodavce, a velikani iz ove knjige i veliki broj drugih značajnih Srba, ogroman su i neprocenljivo vredan nacionalni resusrs, pomoću koga se najbrže i najizvesnije može probuditi vera da treba i može biti bolje.

Crkvene knjige svedoče da su Karići svoje prve takve poslove organizovali još davne 1763. godine postavljajući stabilne temelje za svoje buduće generacije.

Još u rodnoj Peći, 1979. godine osnovali su Socijalni savet, kao preteču Karić fondacije, sa vizijom dalekog trajanja u budućnosti, a navode da je fondacija danas moderna institucija, graditelj mostova među narodima i ljudima, čuvar tradicije i bogate kulturne baštine Srba.

"Duboko verujemo da su očuvanje jezika, pisma, istorije i kulturne baštine najsigurniji i najbolji način očuvanja identiteta naroda, ali i njegove promocije i afirmacije u savremenoj civilizaciji. Odgovorni prema našem narodu i državi, ne prepuštamo zaboravu naša, ali ni stvaralačka dostignuća drugih nacija, posebno najkreativnijih i najuspešnijih pojedinaca", navodi se u saopštenju.