29. novembar 2023 20:19

Otkupljen jedan od najznačajnijih dokumenata u čitavoj istoriji srpskog naroda

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dikrektor Muzeja genocida Dejan Ristić ocenio je danas da je Direktiva br. 25 Adolfa Hitlera, koju je Srbija otkupila na međunarodnoj aukciji, i pored velikog interesovanja više od deset zainteresovanih strana, jedan od najznačajnijih dokumenata u čitavoj istoriji srpskog naroda i ovog regiona.

"Radi se o direktivi br. 25 Adolfa Hitlera, izdatoj i potpisanoj 27. marta 1941. godine o iznenadnom napadu na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku. To je faktički dokument koji je označio početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, četvorogodišnje borbe, bezbrojna stradanja našeg naroda na čitavoj teritoriji Jugoslavije, posebno na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, gde smo mi Srbi preživeli genocid, ali takođe označava početak četvorogodišnje junačke i herojske borbe za slobodu", rekao je Ristić za Tanjug.
Intext service Video

Ristić je naglasio da je reč o jednom od najznačajnijih dokumenata u čitavoj nacionalnoj istoriji.

"Ovo je zaista veliko, veliko otkriće i činjenica da je Republika Srbija u posedu tog dokumenta od tog velikog značaja", naglasio je Ristić i dodao da je bilo više od deset zainteresovanih strana za otkup tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, taj dokument se može uporediti sa izuzetno malim brojem istorijskih izvora.

"Ukoliko bismo ga upoređivali, to je svakako austrougarska objava rata Kraljevini Srbiji od 28. jula 1914. godine", rekao je on i naglasio da je to dokument od međunarodnog značaja.

Prema njegovim rečima, ono što je važno i što želi da naglasi u ime čitavog Muzeja žrtava genocida, podrška koju su dobili od predsednika Republike, kome smo uputili ovu inicijativu da se obezbede sredstva i da se pronađe način za kupovinu tog istorijskog izvora vlade Republike Srbije i premijerke, Ane Brnabić.

Zahvalio je predsedniku Vučiću i Brnabić na tome što su momentalno obezbeđena sredstva i što je obezbeđena kompletna logistika da Srbija bude ta koja će otkupiti na međunarodnoj aukciji ovaj prvoklasno važan istorijski dokument.

"Muzej žrtava genocida kao jedan od nacionalnih muzeja Republike Srbije i ovim arhivskim dokumentom, ovim istorijskim dokumentom pokazuje da je ne samo nacionalna ustanova kulture Srbije, već jedna od respektabilnih međunarodnih ustanova kulture koja se bavi Drugim svetskim ratom", rekao je on i podsetio čitavu našu javnost da su početkom ove godine, pored ostalog, prikazali našu građu i spisak dece koju je spasila Diana Budisavljević i ocenio da je to zaista bila regionalna i javna senzacija.

Ovu godinu, kako je rekao, završavamo za sada još jednim prvoklasno važnim istorijskim dokumentom, a to je Direktiva broj 25.

Na tome su kako je rekao radili veoma dugo, veoma pažljivo, rekao je on i ponovio da je otkup uspeo zahvaljujući podršci predsednika Republike, Vlade Srbije, posebno predsednice vlade Ane Brnabić.