1. decembar 2023 14:33

U Kragujevcu održan godišnji stručni sastanak Hirurške sekcije Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu danas je bio domaćin stručnog skupa u organizaciji Hirurške sekcije Srbije, koja postoji u okviru Srpskog lekarskog društva.

Ovo je prvi put da se sastanak hirurga iz cele Srbije ali i inostranstva održava van Beograda, u cilju razmene iskustava kao i sticanja novih znanja i unapređenje hirurške prakse u Srbiji.

Prema rečima predsednika Hirurške sekcije Srbije Vasilija Jeremića, ovakvi skupovi održavaju se najpre sa ciljem da se mladi hirurzi koji će naslediti svoje starije kolege, usavrše kroz predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti hirurgije.
Service Photo Gallery

"Nama je cilj da mlade kolege usavršimo, da ih pošaljemo i u inostranstvo da dobiju potrebna znanja ali da se nakon toga vrate u svoju zemlju i primene stečena znanja. Danas u Kragujevcu kao gosta predavača imamo glavnog hirurga Bavarske, profesora doktora Helmuta Frisa, koji je održao uvodno predavanje o bolestima pankreasa", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su stariji hirurzi svesni da dolazi do smene generacija i dodao da je potrebno da stariji, odlazeći profesori, nađu što bolju i veštiju zamenu.

"To je cilj naše Hirurške sekcije. Današnja predavanja na ovom skupu više od 50 posto držaće mladi lekari, a mi stariji treba da budemo njihova podrška", ukazao je Jeremić, ističući da se novo rukovodstvo Hirurške sekcije, kome je ovo drugi stručni sastanak od preuzimanja sekcije, odlučilo da sastanak organizuje prvi put van Beograda, odnosno da se ovakvi skupovi hirurga decentralizuju.

Jeremić je naglasio da postoji dosta kvalitetnih i dobrih hirurga u Srbiji.

"Mi pokušavamo da napravimo te mostove, da razmenjujemo iskustva kroz ovakve skupove, jer naš zajednički cilj je dobrobit naših pacijenata. Pacijenti treba da budu uvereni u to da ima ko da ih leči u Srbiji", istakao je Jeremić.

Direktor Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac Aleksandar Cvetković rekao je da su kontinuirane edukacije lekara od izuzetne važnosti, naročito za mlade hirurge koji rade u unutrašnjosti.

"Ovi periodični sastanci koje održava Hirurška sekcija Srbije su dobra prilika da mladi lekari mogu da čuju iskustva eksperata, koja su oni usavršili u inostranstvu na velikim naučnim skupovima. Ovo je prilika da oni usvoje etalone dobre kliničke prakse koje će koristiti u svom svakodnevnom radu na hirurgiji", ocenio je Cvetković.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac Slobodan Milisavljević naveo je da ovakvi skupovi pružaju obilje tema vrhunskih predavača i eksperata iz oblasti hirurgije i garantuju kvalitet usavršavanja mladih lekara.

"Nadam se da ćemo sa ovakvom praksom nastaviti i da ćemo ubuduće nove Hirurške sekcije organizovati u zgradi novog Univerzitetskog centra Kragujevac, čija izgradnja počinje sledeće godine. Ovakva okupljanja hirurga garantuju poboljšanje kvaliteta hirurškog rada sve u cilju bolje zdravstvene zaštite stanovništva i boljeg operativnog lečenja", rekao je Milosavljević.

Dodao je da je jedan od najbitnijih ciljeva ovakvih okupljanja motivacija mladih lekara da se bave hirurgijom, jer se prema njegovim rečima, prethodnih godina mali broj lekara bavio hirurškim disciplinama.

"Mi radimo mnogo na promociji specijalizacije hirurga i nadam se da ćemo u narednom periodu sve veći broj mladih lekara uspeti da opredelimo na neku od hirurških grana", istakao je Milosavljević.

Na stručnom skupu u Kragujevcu učestvovalo je preko 300 hirurga iz cele Srbije, koji su imali priliku da od svojih kolega, eksperata iz različitih oblasti hirurgije, čuju inovativne metode lečenja.