20. decembar 2023 12:42

Uručeni ključevi 12 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Komeserijat za izbeglice je, u okviru Regionalnog stambenog projekta, uručio danas ključeve od 12 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske.

Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević je istakla da je zahvaljujući Regionalnom stambenom projektu stanove dobilo 7.495 izbeglica.

"Srbija je sa preko 30 miliona evra učestvovala u ovom projektu, što govori o tome da radimo na tome da pomognemo svim izbegličkim pordicama kojima je pomoć potrebna", izjavila je Stanisavljević.
Intext service Video

Stanisavljević je navela da je u ovoj godini dodeljen 561 stan izbegličkim porodicama.

"Danas useljavamo još 12 porodica u ovaj novoizgrađeni stambeni objekat, tako da godinu završavamo sa 573 uručena stana", istakla je Stanisavljević.

Predsednik opštine Pećinci, Siniša Đokić, rekao je da je njegova opština zajedno sa Komeserijatom za izbeglice učestvovala u brojnim projektima koji su za cilj imali zbrinjavanje izbeglih i prognanih lica.

"Za izgradnju ovog objekta opština Pećinci je besplatno ustupila zemljište, obezbedila priključke za struju, gas, vodu, kanalizaciju i na sebe preuzela parterno uređenje oko zgrade, čija je ukupna vrednost preko 10 miliona dinara", naveo je Đokić.

Intext service Video

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikolo Bertolini je ukazao da je regionalni stambeni projekat trajao 11 godina.

"Danas smo ovde u poslednjoj raspodeli stanova, oko 11.300 porodica u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj je dobilo stanove. U Srbiji je donirano 144 miliona evra, a 238 miliona evra u regionu u okviru projekta", naveo je Bertolini.

Regionalni stambeni program je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu, a sprovodi se uz pomoć OEBS-a, UNCHR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope.

Intext service Video