22. decembar 2023 15:20

Pošta Srbije izdala poštansku marku povodom 650 godina Užičke tvrđave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije izdala poštansku marku povodom 650 godina Užičke tvrđave

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

UŽICE – U Istorijskom arhivu Užice danas je predstavljena poštanska marka publikovana povodom 650 godina od pomena Užičke tvrđave.

Adam Sofronijević, direktor RJ "Srbijamarka" Pošta Srbije rekao je da je ta marka izdata povodom najstarijeg jubileja koji je ove godine obeležen, ali i kao najava iduće godine u kojoj će Užice biti prestonica kulture Srbije.

"Kultura je osnova jednog naroda, dugoročno ga čini onim što jesmo i bez nje nema veće svrhe zajednice, zbog toga je uloga Užica kao prestonice kulutre od izuzetnog značaja u savremenom svetu koji nosi mnoge izazove, dileme, novosti i preokrete i temelj na kome mi treba da se oslonimo treba da bude kulture i zbog toga je i objavljivanje poštanske marke koja će tokom cele naredne godine vršiti svoju funkciju vezanu za grad Užice, njegovu centralnu ulogu u kulturi Srbije i za dugu tradiciju Starog grada", kazao je Sofronijević.

On je naveo da je iz mnogo razloga važno čuvati tradiciju i graditi kulturu, ali da je neophodno sve to staviti u funciju sadašnjosti i turizma i navesti ljude da dođu u Užice prestonicu kulutre, a da je poštanska marka tu da to promoviše.

"Prigodna poštanska marka je jedan od najvažnijih državnih simbola, obeležava najvažnije događaje i ličnosti, putuje svetom i prezentuje našu zemlju, ali i putuje kroz vreme. Za 50 godina kad neko bude gledao program izdavanja poštanskih markica 2023. godine biće mu jasno da je jedna od prioritetnih tema bio grad Užice i turizam, očuvanje prošlosti, zarad budućnosti", zaključio je Sofronijević.

Pošta Srbije izdala je 25.000 markica sa motivom užičke tvrđave, a Sofronijević je uručio gradonačelnici Užica Jeleni Raković Radivojević filatelistički tabak koji simbolično nosi broj 650.

"Stari grad je svedok svih vremena i događaja i jedan od glavnih simbola našeg grada, do sada je bio predmet knjiga, monografija, razglednica i najlepših fotografija, a od danas će se nalaziti i na poštanskoj markici. Takav vid promocije zaslužuju najveća imena, simboli i događaji i to je razlog više da danas svi budemo ponosni", istakla je gradonačelnica Užica.

Prvi pomen postojanja užičke tvrđave je iz 1373. godine u vreme sukoba kneza Lazara sa oblasnim gospodarem Nikolom Altomanovićem, koji je u to vreme držao posede od Rudnika do Dubrovnika, a završna borba za upražnjeni srpski presto, odgirala se u Užicu.

Stari grad je više puta osvajan, rušen i obnavljan. Radovi na otkrivanju užičke tvrđave, arheološkom istraživanju, konzervaciji i delimičnoj restauraciji započeli su 1973. i trajali su do 1983. godine.

U njegovu rekonstrukicju, poslednjih godina, uloženo oko 70 miliona dinara.

Izvršena je konzervacija donjeg, gornjeg i srednjeg grada, a najveći obim radova je izveden u gornjem gradu, gde je ozidana kula po uzoru na kulu iz 18. veka, obnovljena citadela i austrijski kazamati.

"Naredne godine očekujemo rekonstrukciju vodene kule, izgradnju info pulta i nadamo se da ćemo ubrzo početi i izgradnju visećeg mosta od magistrale do Starog grada. Ako zaboravimo prošlost, nećemo imati ni budućnost i zato ćemo čuvati od zaborava i zuba vremena i Stari grad i naše kulturno-istorijske spomenike, a to danas čini i Pošta Srbije publikovanjem ove markice", kazala je gradonačelnica.

Istorijski arhiv Užice izdao je do sada dve knjige o Starom gradu: "Užički grad", autora Marka Popovića i poemu Vasoja Stefanovića "Srpska vila: Užičanka".