5. januar 2023 13:16

Potpisan sporazum o izgradnji vrtića u Novom Pazaru i Petrovcu na Mlavi

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/M-Production, ilustracija

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić potpisao je danas sporazum sa čelnicima Novog Pazara i Petrovca na Mlavi o izgradnji dva nova vrtića u tim mestima istakavši da će time biti obezbeđeno ukupno novih 470 mesta za mališane, a da je Ministarstvo prosvete za te projekte obezbedilo okvirno 410 miliona dinara.

"Ovi sporazumi potvrđuju nameru i želju da zajedno radimo na izgradnji još dva nova vrtića. Predstoji izbor izvođača radova i mislim da će radovi otpočeti na proleće ove godine. U narednom periodu osim Novog Pazara i Petrovca na Mlavi u planu je izgradnja objekata u Ćićevcu, Leskovcu, Čačku , Alibunaru, Kragujevcu, Aranđelovcu, Prijepolju i Aleksandrovcu", najavio je Ružić prilikom potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Istakao je da je strateško opredeljenje Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da se približe, kako je kazao, idealu ukidanja takozvanih lista čekanja za upis u vrtiće.

"Cilj Ministarstva prosvete je da imamo povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta predškolskih ustanova će omogućiti da se ovaj cilj i ostvari. Ministarstvo prosvete uz podršku Švedske banke i projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, čime se po planu obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane, a time se otvaraju i nova radna mesta za zapošljavanje u vrtićima", rekao je Ružić.

Ministar je kazao da su do sada završeni objekti u Doljevcu, Žitorađi, Sremskoj Mitrovici, Vladičinom Hanu i Loznici.

"Obebeđeno je samo u ovim opštinama 510 novih mesta za decu predškolskog uzrasta. Trenutno su u fazi izgradnje objekti u Merošini, Prokuplju, Tutinu , Šidu i Smederevu, kao i dva objekta u Kruševcu gde se radi dogradnja i oni su u finalnoj fazi realizacije", rekao je Ružić.

Naglasio je da je važna saradnja koja se uspostavlja s lokalnim samoupravama.

"Lokalne samouprave brinu o mreži i uslovima u vrtićima. Za izgradnju vrtića udružujemo snage. Ministarstvo finansira izgradnju i opremanje, a lokalne samouprave obezbeđuju zemljište i komunalnu infrastrukturu, dozvole i nadzor", rekao je Ružić.

Dodao je da su ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja važne posebno jer se u njima najviše radi na izgradnji ličnosti deteta , sticanju radnih navika i usvajanju vrednosnog sistema.

Ružić je istakao da je Ministarstvo prosvete, pored učešća u izgradnji novih objekata, u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković", adaptiralo i opremilo 180 novih soba za vaspitno -obrazovni rad, uglavnom u seoskim i prigradskim sredinama.

"Zahvaljujući ovome upisano je više od 3.600 dece, koja do sada nisu pohađala predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Do kraja 2024. godine planirano je opremanje još oko 100 soba za još 2.000 mališana", rekao je Ružić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se minstru Ružiću i Vladi Srbije i istakao da je ovo izuzetno značajan projekat za Novi Pazar, te da će izgradnja vrtića rasteretiti listu čekanja za upis u vrtiće, na kojoj je trenutno 500 mališana u tom gradu.

Dodao je da je planirano da novoizgrađeni objekat ima 1.600 kvadrata i da bude savremeno opremljen.

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Dušan Nedinić kazao je da u tom mestu između 110 i 120 mališana čeka na upis u vrtić i da će izgradnjom novog objekta taj problem biti rešen. Zahvalio se na podršci Ministarstvu prosvete, istakavši da je ovo najbolji novogodišnji poklon koji je opština na čijem je čelu mogla da dobije.