6. januar 2024 20:56

Miladinović povodom obaveznog služenja vojnog roka: Mladi su danas inteligentniji i mogu da savladaju vojnu obuku brže

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović rekao je večeras da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija.

"Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste", rekao je Miladinović za Tanjug.

Intext service Video

Na pitanje da li će vojska "prevaspitati" omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana kao i da poznaje probleme države.

"Prema svim anketama najveći broj mladih i starijih su u preko 50 odsto, za služenje vojnog roka", rekao je Miladinović.

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti, i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje.

Intext service Video

Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je svakako prema pravilima i propisima.

"U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta, i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima", rekao je Miladinović.

Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu, i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja.

"Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni", rekao je Miladinović.

Intext service Video