7. januar 2024 12:38

U Gračanici drugu godinu zaredom organizovano lomljenje česnice

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

GRAČANICA - U Gračanici je drugu godinu zaredom organizovano lomljenje božićne česnice, a među velikim brojem mališana najviše sreće da pronađu zlatnike imali su Tijana Mitić, Ilija Mirković i Mihajlo Aksić.

Tijana Mitić kaže da je iznenađena i vrlo srećna što je zlatnik pripao baš njoj.

"Za mene je to jedan od najradosnijih dana u godini, jer je rođenje Isusa Hrista i radujem se tom danu. Drugog dana Božića meni je rođendan, pa se radujem još više", rekla je Tijana.
Intext service Video

Česnicu tešku oko 15 kilograma umesila je Danijela Simonović iz Udruženja "Tradicija kroz vekove", a u česnici su se, osim zlatnika, našli i dren, pasulj, kukuruz, suvo grožđe i žito, koji simbolizuju sreću, novac, zdravlje i dobar rod za narednu godinu.

"Česnica simbolizuje mir, blagostanje i zdravlje naše dece, omladine i svih nas. Divna manifestacija i lep događaj", rekla je Simonović.

Intext service Video

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kaže da će zlatnici decu podsećati na ovaj veliki i sveti dan.

"Radost ovog praznika juče nam je uveličao patrijarh Porfirije. Njegovo prisustvo daje nam snagu i volju da čuvamo i negujemo našu veru i tradiciju", rekla je Šubarić.

Intext service Video

Direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić navela je da su mališanima podeljeni i božićni pokloni.

"Imali smo dosta mališana, mislim da ćemo za sledeću godinu napraviti mnogo veću česnicu. Biće bogatija sa darovima. Nadam se da ćemo se sledeće godine okupiti u većem broju i da ćemo zajedno sa našim meštanima proslaviti najradosniji hrišćanski raznik", rekla je Đokić.

Lomljenje česnice organizovala je Turistička organizacija Gračanice u saradnji sa Opštinom Gračanica.