9. januar 2024 14:46

U Sremu se nastavlja negovanje starog običaja "Teranje Božića"

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - U Sremu se očuvao stari običaj da se trećeg dana Božića izvode konji na ulice i da se u kasu obiđu i pozdravljaju komšije.

Ta tradicija zadržala se u selu Martinci, gde je izveden stari običaj "Teranje Božića" u kome muškarci jašući konje, uz božićne pesme pozdravljaju druge meštane i svraćaju u kuće da se počaste.

Intext service Video

To je ujedno i prvo okupljanje tokom Božića, koji se prva dva dana proslavlja u krugu porodice.

"Ova tradicija se održava kod nas u selu u poslednjih pet ili šest godina, a ja jašem već dve. Imam dva konja", kaže mladi jahač Nemanja Kosanović iz Martinaca.

Njegov otac dodaje da je konje kupio i njima se bavi isključivo iz ljubavi i rekreacije, a ponajviše zbog svog sina, koji je veći ljubitelj.

Petar Panić iz Bingule bio je zadužen da prevozi tamburaše na zaprežnim kolima.

"Zvali su me da vozim muzičare iza ovih koji danas jašu konje. Nadam se da će sve proći kako treba, jer smo juče bili i u Kuzminu. Valjda se konji nisu zasitili", priča Petar.

U teranje Božića se kreće rano ujutru, a završava naveče, kada se konjanici vraćaju kućama pevajući "Roždestvo".

Običaj je da učesnici jedni drugima čestitaju Božić i požele rodnu i bogatu godinu, zdravu stoku i napredak porodice. Oni koji ih prime, smatra se da će te godine biti srećne ruke.

"Mnogo volim ovaj običaj, zaista mi se sviđa kako naši meštani čuvaju tu tradiciju", istakla je Dragica Škrbić. Sa njom je u centar sela došla i komšinica Stana Cvijetić Kurajić, koja kaže da očekuje konjanike da svrate i u njen dom.

"Naravno, jedva čekam da dođu, sve je spremno. Moja kuća je skroz na kraju ulice. Došla sam u ovo selo da živim, udala sam se i tu sam 45 godina. Njihovi običaji su mi se sviđali oduvek, rekla je za Tanjug Stana.

U mesnoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli, sveštenk je blagosiljao učesnike, a potom ih primio i u svoj dom.