15. januar 2024 15:56

Udruženje Autoservisi Srbije obeležava Dan vozača i automehaničara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Udruženje Autoservisi Srbije obeležava Dan vozača i automehaničara

Foto: shutterstock.com/Have a nice day Photo, ilustracija

BEOGRAD - Udruženje autoservisi Srbije (UAS), koje okuplja više od 600 servisnih radionica u našoj zemlji, danas obeležava Dan vozača i automehaničara.

Udruženje autoservisi Srbije (UAS) ove godine obeležava desetogodišnjicu svog poslovanja i tim povodom upozorava da se serviseri i dalje suočavaju sa brojnim izazovima.

Kako je saopšteno, Dan vozača i automehaničara ustanovljen je 1960. godine, kada je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije.

"Naš posao sa razvojem autoindustrije postaje sve kompleksniji i odgovorniji, a tehničke informacije i dalje nisu dostupne svima. Ogroman broj nelegalnih radionica opterećuje struku, utiče na cenu rada i tera servisere u sivu zonu ili u druge zemlje.

Interesovanje za zanatima je sve manje, a školski sistem ne može da odgovori na aktuelne trendove", rekla je Aleksandra Đurišič iz UAS-a.

Prema procenama stručnjaka, oko 60 odsto servisa posluje nelegalno, odnosno ne plaćaju porez, u veleprodajama kupuju opremu i delove za gotovinu i dobijaju

identične rabate, kao i majstori koji se legalno bave servisiranjem vozila.

"Pokušavamo da ukažemo na to koliko zbog ovog stanja gube država i struka. Da bismo počeli da uređujemo branšu, prvi i nužni korak mora biti stvaranje poštenih uslova na tržištu", zaključila je Đurišić.