19. januar 2024 10:41

Ibro Ibrahimović: Najava ukidanja dinara je nastavak Kurtijeve politike proterivanja Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ibro Ibrahimović: Najava ukidanja dinara je nastavak Kurtijeve politike proterivanja Srba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima ocenio je danas da odlukom Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja sa politikom čiji je osnov proterivanje Srba sa područja Kosova i Metohije.

"Ono što je važno jeste da Srbija mora da nađe alternativne načine i odgovor na Kurtijeve mere. Ne smemo dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije ostanu bez kontakta sa svojom matičnom državom", izjavio je Ibrahimović za Tanjug.

Ibrahimović je naveo da Srbija u ovom momentu mora da postupa mudro.

"Mi ne znamo da li neko pravi zamku i želi da nas uvuče u nešto iz čega ne možemo da izađemo. U jugoistočnoj Evropi besni još uvek jedan težak bratoubilački rat i nemojmo dozvoliti da neko dobije ideju da i nas suzbije na tako surov način", naglasio je Ibrahimović.

On je ukazao da se ne zna da li je odluka Kurtija da ukine dinar samoinicijativna ili iza nje stoji neka strana zemlja.

"Ako ne bude reakcije EU ili uopšte nekog iz kolektivnog Zapada, onda ćemo jasno videti da li Kurti ima podršku. Ukoliko postoji reakcija, videćemo da li će Kurti takođe sprovesti tu odluku do kraja", objasnio je Ibrahimović.

Analitičar Stevica Deđanski smatra da Priština kroz ukidanje dinara ima za cilj da se srpsko stanovništvo na KiM oseća nesigurno.

"I to je sada pojačavanje pritiska, s tim što je ovo perfidniji način. Ja sam više nego siguran da Kurti taj pritisak ne sprovodi sam, nema kapacitete da sam smisli tako nešto, nego u koordinaciji sa nekom stranom zemljom koja mu daje vetar u leđa", rekao je Deđanski za Tanjug.

Na pitanje da li će odluku Prištine podržati zapadne zemlje, on je podsetio da su one već prihvatile nezavisnost tzv. Kosova.

"Za Prištinu i zapadne zemlje nezavisnost je gotova stvar, oni se uopšte ne bave time. Da ne bi imali problema, bitno je da na KiM ne bude Srba. Imamo primer da u Hrvatskoj ima tri odsto Srba, a niko nije pitao gde se nalazi pola miliona ljudi koju su proterani", zaključio je Deđanski.