25. januar 2024 11:53

Stojsavljević: Džozef Bajden ima veće šanse da dobije izbore u novembru

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesor geopolitike Rastislav Stojsavljević izjavio je danas da ukoliko predsednički kandidati za izbore u Americi u novembru budu bivši američki predsednik Donald Tramp i predsednik SAD Džozef Bajden, Džozef Bajden dobija izbore.

"On ima mnogo više šanse, matematička kombinatorika je na strani Džozefa Bajdena. Neodlučne države, tih šest, sedam do sada vode demokrate. Sam rascep u republikanskoj partiji može da napravi problem Donaldu Trampu", naveo je on za Tanjug.

Intext service Video

Stojsavljević kaže da je očekivana podrška koju Tramp ima jer on dobija popularnost zbog svih suđenja, ali, napominje on, u okviru stranke, a ne u okviru neodlučnih glasača.

"Pitanje je kada će Niki Hejli odustati, da li će sačekati super utorak 5. marta kada glasa 15 država ili će to da se desi možda posle Nevade 6. i 8. februara. Sigurno da će prajmersi krajem februara u Južnoj Karolini biti značajni za nju jer je ona bivša guvernerka. Po sadašnjim procenama Tramp je veliki favorit i možda gubitak u svojoj matičnoj državi utiče da se ona konačno povuče", ocenio je on.

Kada je reč o glasanju 6. i 8. februara u Nevadi, Stojsavljević napominje da se kandidatkinja za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Niki Hejli tu nije ni kadidovala, tako da se već zna da svi delegati pripadaju Donaldu Trampu.

"Što se tiče Južne Karoline, ona je 27. februara, to će biti faktički pred super utorak, kako sada stoje stvari, Tramp je tu veliki favorit, ne mora da znači da Niki Hejli neće iznenaditi, ali to ne menja situaciju. Niki Hejli samo ovim produžava svoju predsedničku trku da bi dobila na prepoznatljivosti, da bi postala popularna, što je jako važno u nekim narednim izbornim ciklusima", objasnio je profesor.

Politički analitičar Miloš Laban kaže da je podrška koju ima bivši američki predsednik Donald Tramp očekivana, s obzirom na sve što se događalo do početka republikanskih prajmera jer je u Americi, kao i mnogim drugim zemljama, kontrapoduktivno napadati i osporavati nešto što je suvereno pravo birača.

"Drugo, ono što nudi Tramp to je da se SAD vrate same sebi, da se vrati materijalna proizvodnja, da se manu uloge svetskog policajca. Pogledajte Ukrajinu, koliko je tu oružja, novca poreskih obveznika uzalud bačeno jer kad pogledate rezultate nema. To američki birači gledaju i uzimaju u obzir. Ono što pokazuju ankete je da Niki Hejli tu nema šta draži, ali ona je u stvari kadar Trampa i u tradiciji Amerike nije da neko bude jedan jedini kandidat za mesto", rekao je on za Tanjug.

Laban smatra da će Hejli biti prisutna dokle god to bude odgovaralo samom cilju Republikanske stranke, jer je, kako je objasnio, u Americi važno da budete prepoznatljivi a pojavljivanje Niki Hejli čini nju prepoznatljivom, bez obzira što nema šanse.

Ukoliko predsednički kandidati za izbore u Americi u novembru budu bivši američki predsednik Donald Tramp i predsednik SAD Džozef Bajden, Laban kaže da u korist Bajdena idu procene i analize koje su zasnovane na činjenicama da je ekonomska situacija bolja, s obzirom da je nizak stepen nezaposlenosti i da je relativno stabilizovana inflacija.

"Bajden ima drugi momenat, a to su njegove godine i zdravstveno stanje. Oni gafovi koji su nemogući kod Trampa, njemu utiču na njegovu popularnost. Drugo što Bajdena može da košta konačnog rezultata to je činjenica da je on na čelu administracije koja je puno trošila na podršku drugima, a ne vidi se neki naročiti rezultat", naveo je on.

Laban napominje da ne treba zaboraviti jevrejski lobi u Americi koji je jako uticajan u SAD, a koji će, smatra on, biti na strani Trampa.

"Svakom ozbiljnom političaru je jasno da politika Netanjahua dovodi u ozbiljnu opasnost i egzistenciju Izraela, da Izrael ne može vojnički to da reši u svoju korist i da će biti potrebna veća podrška SAD da bi Izrael opstao", zaključio je Laban.