25. januar 2024 12:51

Suzana Vasiljević: U Srbiji o medijima sude čitaoci i gledaoci

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahtevan i da radi mnogo jer želi nemoguće - da nadoknadi sve što je zemlja propustila poslednje dve, tri decenije.

"Predsednik je dosta zahtevan i mnogo radi. Želi nemoguće, a to je da sve ovo što je Srbija propustila poslednjih 20 - 30 godina nadoknadi u ovih 10 godina, što zahteva nadljudske pore. Znam da je veliki deo svojih želja uspeo da ostvari za Srbiju, što se može videti po ekonomskom razvoju i stranim investicijama najvećim u regionu", rekla je ona u intervjuu za Politiku povodom 120 godina postojanja tog lista.

Dodala je da predsednik uprkos tome što je Srbija na međunarodnom planu uspešna i poštovana, stalno želi više i uvek može korak dalje, a kao jedan od razloga zašto je na toj poziciji navodi i to što kao i predsednik ima podjednako veliki san o uspešnoj Srbiji.

Vasiljević koja je sa Vučićem od jula 2012. kaže da je svih 11 godina bilo turbulentno, što zbog geopolitičke situacije, što zbog događaja na koje niko nije mogao da utiče.

Kao najteži dani, ne samo u njihovom poslu već i za čitavu državu, kaže da su nesumnjivo bile užasne tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju.

Na pitanje kako su doživeli tragediju u Ribnikaru kaže da je ta tragedija nešto najstrašnije što se dogodilo i izrazila nadu da se nikada nigde više neće ponoviti.

Podsetila je da je tada bila u Londonu, u pripremi predsednikovog dolaska na krunisanje kralja Čarlsa III i da je bila u takvom šoku da nije razumela da se sve desilo u ulici u kojoj živi, i koja kada se vratila više nije bila ista.

"U ulici u kojoj su Ribnikar, Dadov, Treća beogradska gimnazija u kojoj je uvek bilo bučno, veselo i živo zbog dece vladao je potpuni muk", rekla je ona.

Vasiljević koja je rečima šok, tuga i nemoć opisala dane u Predsedništvu kaže da su im kolege iz Norveške odmah priskočile u pomoć zbog iskustva sa "slučajem Brejvik".

"Predsednik je odmah otišao u bolnicu da poseti ranjenu decu, a nakon toga roditelje u Duboni i Malom Orašju. Nismo pozivali medije. Bol roditelja nijedna reč ne moža da opiše. Predsednik je tada sedeo, slušao njihove priče i plakao s njima. Bile su to nedelje i nedelje tuge i suza", rekla je ona.

Na pitanje da neki mediji predsednika proglašavaju za čoveka bez emocija kaže da je i on delimično kriv jer smatra da su emocije privatna stvar i da to niko ne treba javno da pokazuje.

"Time niko ne treba da manipuliše. Znam da bi medijski bilo odlično prihvaćeno, ali umesto toga, otišao je sam u školu u šest sati ujutro, položio cveće i upisao se u knjigu žalosti...", kazala je Vasiljević koja je podsetila i na težak period pandemije tokom koga su se bukvalno borili za svaki život za nabavku vakcina, respiratora s ciljem da se spasi što više života.

Na pitanja vezana za medijsku scenu, da li pravi razliku između medija i na optužbe da aktivno utiče na personalnu politiku medija, selektuje pitanja i telefonira urednicima, kaže da oni koji o tome pričaju veoma dobro znaju da govore iz sopstvenog iskustva.

"Stalno zaboravljaju da sam bila deo tadašnje vladajuće garniture kao savetnik za medije Ivice Dačića, tada ministra policije i prvog potpredsednika vlade, koji je za dve i po godine na RTS-u gostovao jedan jedini put", rekla je i naglasila da su tada svi mediji bili zatvoreni ne samo za opozicjiu već i za koalicione partnere.

"I danas vidite da se njihov način odnosa prema medijima i želja da ih kontrolišu nije promenila, nisu na vlasti a hoće da uređuju medije, vrše pritisak na novinare RTS-a upadaju motornom testerom u njihovu kuću, maltretiraju ih vređaju, prete preko društvenih mreža", rekla je Vasiljević koja naglašava da ne selektuje pitanja novinara i da to nikada nije radila.

Priliku na konferencijama da postave pitanje imaju kolege iz svih medija, ali je problem što neke kolege iz opozicionih medija misle da imaju prioritet i da svaki predstavnik njihovih medija mora da pita, iako pripadaju istoj medijskoj grupaciji.

"To jednostavno ne može i isto pravilo važi i za medije za koje tvrde da su bliski vlasti - nikada se nije desilo da na istom događaju pitanje postavi Prva i B92 jer nema dovoljno vremena pa se trudimo da bar jedan dobije priliku da pita", navela je ona.

Za razliku od konferencija za medije prestavnika opozicije gde se redovno dešava da "nepodobnim" medijima ne daju da uđu, kod nas se tako nešto nikada nije desilo, kazala je ona i dodala da ne zna kako se tako brzo zaboravilo kako je nekada izgledalo kada su oni uređivali medije i kada su svi bili pod kontrolom vlasti i Demokratske stranke.

Danas imate desetine opzicionih portala, štampanih i elektornoskim medija, rekla je ona i podsetila da 2012. godine nije postojao nijedan opozicioni medij.

Prema njenim rečima, osnovni problem opozicije je u tome što misli da će im veće prisustvo na javnom servisu omogućiti da dođu na vlast.

Dodala je da kao savetnik smatra da bi im bilo bolje da idu po Srbiji i nešto konkretno rade.

To bi, kako kaže bio način da narod shvati da oni nešto možda i mogu da ponude, a ne da samo da pričaju o uspesima koje bi bi možda imali kada bi imali više vreman na RTS-u.

"Na taj način teško mogu da pobede čoveka koji živi i radi za Srbiju i koji je tome posvećen 365 dana", ocenila je Vasiljević.

O tome da li pravi ili ne podelu na podobne i nepodobne medije kaže da to nikada nije radila, da profesionalno isto komunicira sa svima i nikada ne pravi razliku.

"Ne odlučujem da li je neko dobar loš i u čijem interesu neko radi, o tome odlučuju čitaoci i gledaoci u Srbiji. Po njihovim tiražima i rejtinzima se vidi koliko su profesionalni ili ne", rekla je ona.

Na pitanje o potrebnim veštinama da bi neko kvalitetno obavljao posao medijskog savetnika predsednika kaže da su je važno razumevanje medijske i političke situacije, dobri kontakti sa medijima i političkim akterima u zemlji i inostranstvu.

"Morate da imate poverenje i dobar odnos sa onim za koga radite, da budete odlučni i ukažete na greške, predložite rešenja. Bitno je da budete otvoreni i da nemate predrasude, bez obzira na to da li vam se neki mediji privatno dopadaju ili ne. Kada uđete u zgradu Predsedništva, to vaše lično prestaje da bude važno. Morate da razumete potrebe modernih medija da stalno budete aktivni i brzo reagujete", kazala je.

Na pitanje da li predsednik Vučić prihvata sugestije kaže da se često posvađaju ali da na kraju prihvata 50 odsto sugestija.

"Ne prihvati uvek sve, ali me čuje i vidim da to upotrebi. Međutim, predsednik se dugo bavi politikom i sve to i sam veoma dobro zna. Hoće da me čuje i da prihvati savet, naročito kada su društvene mreže u pitanju, tu je otvoreniji za saradnju", rekla je ona.

Vezano za to što na društvenim mrežama kažu da je Suzani Vasiljević lako jer je podržavaju stranci i neke uticajne porodice iz inostranstva, kaže da je na toj poziciji zato što je predsednik zadovoljan njenim radom i zato što uspeva da ga prati u svemu.

Kao razlog navodi i to što ima podjednako veliki san o uspešnoj Srbiji.

"Da to nije tako, verujte mi, cela međunarodna zajednica ne bi mogla da me zadrži na tom mestu. Da li imam dobre veze u inostranstvu, nesumnjivo da je tako, ali sam te veze koristila i danas ih koristim jedino da pomognem svojoj zemlji", rekla je Vasiljević.