7. januar 2023 10:46

Vladika Stefan služio Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Vladika Stefan, uz sasluženje beogradskih sveštenika, služi Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save, u prisustvu velikog broja vernika.

Nakon liturgije, ispred Hrama, posle dve godine zbog pandemije korona virusa, biće organizovano tradicionalno lomljenje česnice, a mališanima će biti podeljeno 33 zlatnika.

Service Photo Gallery

Česnica će, kako je najavljeno, imati više od 7.000 delova, i u njoj će biti skrivena 33 zlatna dukata.

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra, a tesko je mesilo sedam majstora pekara.

Mališanima će ispred Hrama biti podeljeni paketići.

Božićnoj liturgiji prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save, gde je poručio da je mir ultimativna vrednost i da treba posebno da se molimo za mir na KiM, kao i da zlo koje se dogodilo u Štrpcu, napad na dvojicu srpskih mladića, ne pomuti radost Božića.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Zajedno sa Vaskrsom, Božić predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.