29. januar 2024 13:59

Milan Marinović: Ove godine obeležavamo važan jubilej, 20 godina otkako je ustanovljen Poverenik

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je danas povodom Dana zaštite podataka o ličnosti da se ove godine obeležava važan jubilej, 20 godina otkako je donet Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim je ustanovljen Poverenik u Srbiji.

Marinović je ukazao na to da nikada nije dovoljno edukacije kao ni priče o tome kako zaštititi naše podatke o ličnosti.

"Oni su sve ugroženiji u današnje vreme iz godine u godinu, a napad na naše podatke o ličnosti je sve veći, rizici su sve veći, savremene tehnologije, ubrzana digitalizacija, obrada podataka o ličnosti od strane veštačke inteligencije, u toj meri ugrožavaju naše podatke o ličnosti i našu privatnost da jednostavno svi moramo da stanemo u odbranu naše privatnosti", rekao je Marinović na Konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

Intext service Video

Dodao je da to ne znači da možemo i da treba da ustanemo protiv razvoja veštačke inteligencije i protiv razvoja savremenih tehnologija.

"Uz sve dobre strane, postoje opasnosti, postoje rizici, neki nisu svesni, pogotovo ne oni koji razvijaju te alate, koji razvijaju savremene tehnologije, jer oni vide samo dobre strane, e zato mi treba da budemo tu kao neko ko će biti brana, ko će biti na strani ne samo zakona, nego i na strani savesti", rekao je on.

Istakao je da se ove godine obeležava 20 godina od kako je donet Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim je ustanovljen Poverenik u Republici Srbiji.

Intext service Video

Kada je reč o pritužbama koje su građani podnosili Povereniku, naveo je da je taj broj u blagom porastu i da je prošle godine podneto 55 pritužbi, ali i da je povećan obim rada Poverenika.

"Višestruko je povećan broj inspekcijskih nadzora koje smo uveli u 2023. godini u odnosu na sve prethodne godine, a većina tih nadzora su redovni inspekcijski nadzori.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva ukazala je na ulogu EU koju ona ima kada je reč o zaštiti podataka.

"Imamo ulogu supervizora, koji je nezavisno telo odgovorno za nadzor zaštite podataka, što je u okviru institucija EU, ali danas se suočavamo sa savremenijim izazovima od sofisticiranih tehnologija, koje masovno sakupljaju i obrađuju lične podatke i koriste biometriku i veštačku inteligenciju", rekla je Halačeva.

Dodala je da u EU rade na zakonu o veštačkoj inteligenciji.

"Ovaj novi zakon o veštačkoj inteligenciji trudi se da stvori jedno novo i bezbedno okruženje za sve korisnike i programere poštujući osnovna prava i slobode svih građana u okviru EU i van nje", rekla je ona.

Ukazala je na to da je Zakon o zaštiti podatka u Srbiji bio jedan veliki kolak napred kao i imenovanje novog Poverenika što su, prema njenoj oceni, kameni temeljci zaštite privatnosti.

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Karolajna Hidea navela je da strategija zaštite podataka u Srbiji predstavlja čvrstu osnovu i odnosi se na izazove u digitalnom svetu kao što je veštačka inteligencija i spoljni nadzor.

"Biće veoma važno da se prate odredbe i pravne definicije u pogledu zaštite podataka o ličnosti. Podržavamo analizu 94 zakona i propisa koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti i ovo je prva analiza u Srbiji ovakve vrste", objasnila je ona.

Vršilac funkcije direktora Misije USAID-a u Srbiji Tom Endruz rekao je da živimo u povezanom svetu koji pokreću informacije, da se oslanjamo na informacione tehnologije za važne stvari i odluke na svakodnevnom nivou, od finansijskih do političkih, i takođe zavisimo od tehnologije u svakodnevnoj komunikaciji, bankarstvu i javnim uslugama.

"Većina, ako ne i sve ove aktivnosti, zahtevaju od nas da delimo lične informacije, lične podatke i u tome je upravo izazov jer pristup našim podacima može da se zloupotrebi", rekao je on.

Dodao je da je zbog toga jako važno da se sprovedu uredbe koje se tiču informacione tehnologije, razvoja i zaštite građana.

Nakon uvodnih obraćanja panelista među kojima je i direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Dragoljub Reljić koji je predstavio kakao pomenuta Agencija funkcioniše u BiH, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja Sanja Unković predstavila je Publikaciju IX - "Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika".

Ona je ukazala na to da je tokom 2023. godine delovanje Poverenika bilo usmereno na nekoliko segmenata među kojima je širenje svesti građana Srbije ukazujući tom prilikom na povećan broj gostovanja na televizijama sa nacionalnom frenkvencijom čime je, prema njenoj oceni, povećan broj ljudi koji su saznali kakva je uloga Poverenika u Srbiji.

Drugi segment se odnosio na širenje specijalizovanih znanja u okviru koga su, prema rečima Unković, ogranizovana studijska putovanja u države Evropske unije kako bi stručnjaci iz Srbije imali uvid u najbolje evropske prakse u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Podsetila je i da je u julu 2023. godine otvorena još jedna kancelarija Poverenika u Nišu čime se aktivno radi na širenju i promociji ovog samostalanog državnog organa, ali i širenju svesti građana o tome kakva su njihova prava i najavila otvaranje nove u Kragujevcu tokom 2024. godine.

Nakon predstavljanja publikacije, Marinović je dodelio pet priznanja za poseban doprinos zaštiti podatka o ličnosti u Srbiji.

Među dobitnicima laureata su Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Karolajna Hidea, Vršilac funkcije direktora Misije USAID-a u Srbiji Tom Endruz, direktorka Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Danijela Funke i profesor sa Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković.