1. februar 2024 09:23

Miladinović: Dronovi se sve više usavršavaju i dobijaju na značaju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - General u penziji Milomir Miladinović izjavio je danas da se dronovi sve više usavršavaju i dobijaju na značaju, ali i da se postavljaju sve veći zahteve pred vojnike koji sa njima upravljaju.

"Operatori se izlažu velikom psihološkom pritisku jer gledaju ciljeve dok na njih deluju. Takvom opterećivanju su nekada bili izloženi samo snajperisti, a ja sam u oružanim sukobima imao priliku da vidim te borce kako se psihički 'lome' ", rekao je Miladinović za Večernje novosti govoreći o srpskom vojnom dronu "komarac".

Dodaje da izbor operatora dronova i njihova obuka moraju da budu specifični, jer je dron u rukama neodgovornih i bezobzirnih ljudi neverovatna opasnost.

General u penziji i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga objasnio je da upotreba dronova čini ratovanje sve složenijim, posebno za jedinice koje su u odbrani.

"Ranije su vojnici kada se dobro utvrde i maskiraju mogli da se smatraju zaštićenim, ali primenom dronova to je dovedeno u pitanje. Sada su jedinice izložene mnogo većoj mogućnosti iznenadnog napada", objasnio je Krga.

Krga je istakao da će se od vojnika u budućnosti zahtevati veća čvrstina i stabilnost, bolja orijentacija, bolje podnošenje opasnosti i reagovanje na nju.

"Dronovi su povećali zahteve prema vojniku u odnosu na ranija vremena. U svim epohama je primena novih modernih sredstava zahtevala da se zbog njih menja taktika, a uvođenje dronova u ratnu upotrebu može se porediti sa vremenom početka primene tenkova, aviona i krstarećih raketa", naveo je Krga.

Minijaturni dron samoubica "komarac" konstruisan je od strane stručnjaka Vojnotehnološkog instituta i uveden je u Vojsku Srbije.