15. februar 2024 20:11

Akademik Bela Balint: Imali smo viziju da činimo dobro za zemlju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akademik Bela Balint: Imali smo viziju da činimo dobro za zemlju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Dobitnik Sretenjskog ordena prvog stepena, akademik Bela Balint izjavio je večeras, govoreći u Predsedništvu u ime svih koje je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao povodom Dana državnosti, da su svi oni radeći decenijama imali viziju da čine dobro za svoju zemlju.

"To nas je uvek ispunjavalo ponosom i davalo snage da nastavimo da radimo dalje. Tako nagrade čiji smo današnji dobitnici mi, pored toga što nas ponosno i zadovoljstveno ispunjavaju, i obavezuju nas. Obavezuju nas da radimo i dalje, maksimalni doprinos da damo", poručio je Balint na svečanosti u Predsedništvu, zahvalivši na ordenu u ime nagrađenih.

On je istakao da je Srbija mala, ali ponosna i slobodna zemlja.

Podsetio je da se Sretenje slavi kao Dan državnosti Srbije od 2002. godine, a da je pre 220 godina, na taj veliki dan, istorija Srpskog naroda dobila novi tok.

"Kada je nakon skupa održanog u Orašcu, za vođu ustanka, biva izabran vožd Karađorđe i započeta je buna protiv dahija. Posle 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi Ustav srpskog naroda, koliko ja znam to je bio četvrti ustav u Evropi tada, Sretenjski ustav, označivši početak ere uvođenja demokratije i načela ustavnosti", rekao je Balint.

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je večeras zaslužnim pojedincima i institucijama odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.

Među više od sto nagrađenih su diplomate, profesori, akademici, kniževnici, sportisti kao i više institucija.