22. februar 2024 12:31

Na severu KiM korisnici socijalnih davanja ni danas nisu mogli da podignu novac

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - Zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, korisnici različitih socijalnih davanja, ni danas nisu uspeli da podignu novac koji im je uplaćen na račune.

Građani ukazuju da imaju probleme zbog odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, kao i plata iz centralne Srbije, ali da do tog novca ne mogu da dođu i zabrinuti su na koji način će obezbediti osnovne životne namirnice. 

Intext service Video

Jedan od okupljenih ispred Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici apeluje na nadležne da im se omoguće primanja, pošto trenutno on i njegova porodica nemaju od čega da žive.

"Imamo decu koju treba da školujemo i hranimo. Mi živimo jedino od socijalne pomoći i dečijeg dodatka", rekao je Tanjugu jedan od okupljenih. 

Građani ni u Štrpcu nisu mogli da podignu plate

Prosvetni radnici u Štrpcu, zbog uredbe takozvane Centralne banke Kosova, ni danas, zbog nedostatka dinara, nisu uspeli da podignu svoje plate koje su im uplaćene na račune.

Ispred pošte u Štrpcu veliki broj građana čekao je u redu kako bi podigli svoje zarade i primanja koji su im uplaćeni, ali dinara nije bilo, potvrdili su za Tanjug meštani Štrpca.

Kako kažu, jako su zabrinuti zbog akcija prištinskih vlasti zbog kojih ne mogu da dođu do svog zarađenog novca i ističu da im je na ovaj način, direktno ugrožena egzistencija.

Istakli su i da će, ukoliko se problem ne reši, po svoje zarade do prve banke u centralnoj Srbiji morati da putuju više od 100 kilometara.