23. februar 2024 10:50

Ristić: Poseta AIPAC prilika da se upoznaju sa genocidom Hrvatske nad srpskim narodom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je danas da je poseta predstavnika Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) Srbiji, prilika za intenziviranje dijaloga, za upoznavanje međunarodne javnosti sa onim što se dešavalo na teritoriji Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, genocidom koji je Hrvatska počinila nad pripadnicima srpskog naroda, sa njegovim višedecenijskim uzrocima, karakteristikama, brutalnošću, masovnošću, kao i sa stravičnim posledicama koje se osećaju i danas.

On je za Tanjug rekao da je AIPAC trenutno najuticajnija lobistička organizacija u svetu, samim tim i u SAD, i dodao da je kompletno rukovodstvo te organizacije juče bilo u poseti Srbiji, odnosno imalo sastanke sa državnim vrhom i jedan duži sastanak sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida.

Intext service Video

"To su ti dijalozi i kanali komunikacije koje Muzej ostvaruje sa relevantnim institucijama, vladama, organizacijama u svetu kako bismo mnogo intenzivnije, celovitije, objektivnije internacionalizovali temu stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, a pre svega stradanja Srba u kontekstu genocida koji je nad pripadnicima našeg naroda počinila NDH", istakao je Ristić.

Ristić kaže da se jučerašnji sastanak sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida i predstavnicima AIPAC-a, desio jer je Muzej jedna od tri institucije tog tipa u svetu koje se bave javnom memorijalizacijom žrtava Drugog svetskog rata.

"U tom smislu nama ta inicijativa nije predstavljala nikakvo iznenađenje, ali nam je izuzetno drago da je čitavo rukovodstvo te najuticajnije međunarodne lobističke organizacije bilo u Beogradu i da smo imali priliku da sa njima obavimo jedan dug i otvoren razgovor", objasnio je on.

Ristić napominje da su tokom razgovora sa predstavnicima AIPAC odgovarali na njihova pitanja koja se tiču odnosa savremene Hrvatske prema genocidu nad Srbima, kao i o situaciji na prostoru Kosova i Metohije i dramatičnoj situaciji koja se već nekoliko meseci dešava u Pojasu Gaze.

"Mi smo im dali na uvid originale fotografija, dokumenata, predmeta i slično iz naših bogatih zbirki. Muzej ima više destina zbirki sa više od 200.000 artefakata na tu temu. Njihovi komentari koje su ponavljali dok su to slušali i postavljali određena pitanja, je bilo da su zgroženi, da nisu mogli ni da zamisle da je to bilo toliko brutalno, masovno, teritorijalno rasprostranjeno. Bili su šokirani saznanjem da su posotojali hrvatski logori smrti za srpsku decu", istakao je Ristić.

Dodaje da su videli i originalne fotografije mrtve srpske dece iz logora, što je, smatra on, ostavilo najsnažniji utisak kada se radi o elaboraciji ove teme.

Kada je reč o saradnji, Ristić kaže da su se pripadnici AIPAC interesovali za saradnju Muzeja sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima u SAD, koja, napominje on, uvek može da se inovira i obogati.

Kako je naveo, Američko-jevrejski komitet za javne poslove je muzeju ponudio apsolutnu podršku i poziv stručnjacima Muzeja žrtava genocida da prilikom prve naredne posete SAD, posete sedište njihove organizacije i kako bi se tu organizovala prezentacija stradanja i borbe srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.