28. februar 2024 17:20

Milan Antonijević: Dobro što je usaglašena zajednička deklaracija u Tirani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Antonijević: Dobro što je usaglašena zajednička deklaracija u Tirani

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pravnik Milan Antonijević ocenio je danas da je dobro što je usaglašena završna deklaracija Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope u Tirani iz koje su izbačene tačke koje su bile sporne Srbiji i naveo da ona sadrži i značajne elemente koji se odnose na saradnju i otvaranje mirovnog procesa između Ukrajine i Rusije.

Komentarišući to što je je iz deklaracije na zahtev Srbije izbačen deo koji se odnosi na sankcije Rusiji i na ruski maligni uticaj, Antonijević je naveo za Tanjug da tom pitanju i nije bilo mesto na današnjem samitu.

"Neke rečenice su izbrisane iz ovog dokumenta upravo da bi se došlo do zajedničkih stavova po ovim značajnim pitanjima. Očigledno je bila spremnost svih koji su danas bili u Tirani da ne insistiraju na tome, jer bi ceo samit otišao u drugom pravcu, a to nije bila svrha, već da se pokaže da naš region, ne samo Zapadni Balkan, ove zemlje koje nisu ušle u EU i one koje su članice EU, da imaju zajednički stav upravo o toj bezbednosnoj i obrambenoj politici i da pokažu neko zajedništvo i podršku onima koji su onom trenutku napadnuti pod bombama", rekao je Antonijević.

Kada je reč o izbacivanju dela u kom se spominje državnost tzv. Kosova iz deklaracije, Antonijević je rekao i da je očekivano što je to Srbija tražila, budući da se na tome uvek insistira i ocenio da je dobro što je na taj način "skinuta politizacija".

Antonijević je naveo da se samit bavio značajnim pitanjima za EU i da je značajno što deklaracija sadrži elemente koji se odnose na otvaranje mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije.

"Podsetiću vas, Zelenski je najavio da će se na proleće u Švajcarskoj organizovati taj jedan skup mirovni gde bi on želeo da to pitanje stavi na sto ponovo. Znači, očigledno se ide ka davanju naznaka da će se kraj agresije Rusije na Ukrajinu videti", ocenio je on.