29. februar 2024 13:53

Uručeni ugovori od 180,8 miliona dinara za infrastrukturu u Rumi i Temerinu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/BIRO ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU POKRAJINSKE VLADE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić uručio je danas u Pokrajinskoj vladi ugovore o sufinansiranju investicionih projekata u industrijsko-poslovnim zonama predstavnicima opština Ruma i Temerin u vrednosti od 180,8 miliona dinara.

Iz Pokrajinske vlade su saopštili da su za projekte opredelili 143 miliona, dok će ostale troškove snositi opštine.

Service Photo Gallery

Sofić je rekao da je reč o trojnim ugovorima za poslednja dva projekta odobrena u okviru konkursne mere za sufinansiranje investicionih projekata u industrijsko -poslovnim zonama, kojom je tokom prošle godine usmereno 500 miliona dinara u pet lokalnih samouprava AP Vojvodine za ukupno šest projekata.

"Cilj ove mere bio je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava kroz kreiranje zdravog poslovnog ambijenta koji će privući velike domaće i strane investitore, i obezbediti ono najvažnije, a to su nova radna mesta, i u tome smo uspeli. U Rumi je već počela izgradnja pogona kineske komapnije 'Haitian Internatioanal', koja će proizvoditi CNC mašine, a samo u prvoj fazi očekuje se da će biti zaposleno preko 200 ljudi", poručio je Sofić.

Sredstva u ukupnoj vrednosti od 117,2 miliona dinara usmerena su za opštinu Temerin, od čega će subvencija Sekretarijata od 90 miliona biti usmerena u rekonstrukciju saobraćajnice u Ulici cara Lazara, u naselju Bački Jarak, u dužini od 1,3 kilometra, kao i proširenje kolovoza na deonici ukrštanja Novosadske ulice i državnog puta IIA-102.

Prema rečima predsednika Opštine Temerin Mladena Zeca, projekat će omogućiti brži protok saobraćaja u dve trake, što je od izuzetnog značaja za Temerin, ali i kompanije koje već posluju ili nameravaju da investiraju u ovoj zoni.

Za projekat u Rumi je izdvojeno 63,6 miliona dinara, od čega Sekretarijat subvencioniše 53 miliona, a toga će biti izgrađena i saobraćajnica C2 na lokaciji radne zone "Rumska petlja", kao i atmosferska kanalizacija.

Predsednica opštine Rruma Aleksandra Ćirić Bošković je istakla da će ti projekti još snažnije pozicionirati Rumu kao atraktivno mesto za strana i domaća ulaganja, i obezbediti pristupni put ka parceli velikog kineskog investitora.