18. mart 2024 12:01

Manifestacija "Alonov žuti klavir" organizovana u znak podrške izraelsko-srpskom pijanisti koga je oteo Hamas

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Manifestacija pod nazivom "Alonov žuti klavir" organizovana je danas u Palati Srbija u znak podrške mladom izraelsko-srpskom pijanisti Alonu Ohelu, koga su pripadnici Hamasa kidnapovali na muzičkom festivalu Nova u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Okupljane su pozdravili izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan i majka otetog mladića Idit Ohel, koji su prisutnima izrazili zahvalnost na podršci koju pružaju.

Service Photo Gallery

Vilan je istakao da je veoma ponosan zbog što se "Alanov žuti klavir" svira u Beogradu, a prethodno se svirao u Novom Sadu i juče u Kragujevcu.

"Danas smo u ovoj lepoj Palati Srbije i želim da se zahvalim Vladi i narodu Srbije na podršci. Želim da se zahvalim svima koji su došli da pruže podršku porodici i drugim žrtvama, kojima želimo bez povratak kući", poručio je Vilan.

Majka otetog mladića Idit Ohel istkakla je da su doživeli nešto što nikad nisu ni pomislili da bi mogli i zahvalila se ambasadi Izraela na svemu što radi povodom ovog slučaja.

"Od tog dana mi nemamo nijednu informaciju o njemu, osim video snimka koji nam je poslat iz medija, tako da znamo da je živ otet", rekla je Ohel.

Istakla je da im nadu daje i podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

"Imamo posebnu vezu sa Srbijom. Moji baba i deda su rođeni ovde. Moji roditelji su ovde i dolazili su često jer ovde imamo familiju", kazala je Ohel.

Dodala je da njen sin od devete godine svira klavir, klasičnu i džez muziku i da je to deo njega.

"Verujem da svirajući klavir možemo da dopremo do njega i da ta energija ide ka njemu. Muzika je internacionalni jezik, nije bitno ko ste. Onaj ko svira klavir sa Alonom je i on nikad nije sam, jer je u mislim svih nas", poručila je majka.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da je jako teško govoriti o pravnim normama nakon emotivnog govora majke.

"Međunarodno pravo služi da se zaštite civili i porodice. Uzimanje civila i otmica na festivalu je ratni zločin", kazao je Vujić.

Kako je naveo, Izrael je demokratska država koja ima kontrolu nad svojim sistemom i vojskom.

"Tu je velika razlika između države koja ima pravne norme od nečeg što je otimanje ljudi. Nažalost i Beograd je bio svedok uzimanja talaca u Drugom svetskom ratu gde su služili za kažnjavanje. Ovakav način međunarodno pravo ne dozvoljava, a rat ne može biti izgovor", poručio je Vujić.

Istakao je da smo dužni da se sećamo Alona.

"Ne zaboravimo ni velike žrtve jevrejskog stanovništva u Srbiji, ali isto tako koje je našoj kulturi donelo velike napretke", rekao je Vujić.

Postupak Alona da uđe u srpsko državljanstvo, prema njegovim rečima, je odraz poštovanja prema Srbiji i sećanju na pretke.

"Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro čuti Alona ovde. Igrom slučaja ovde su prostorije u kojima mu je odobreno državljanstvo", kazao je Vujić.

Na "Alonovom žutom klaviru" nastupili su pijanista i kompozitor Aleksandar Simić sa svojim ansamblom "Serafimi" i Ognjen Vuković iz Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović".