18. mart 2024 13:43

Ambasador Košar i Sandra Dokić otvorili treću godinu projekta "Ekoopština"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić danas su u ambasadi Francuske u Beogradu zvanično otvorili treću godinu projekta "Ekoopština", podsetili na sve što je u prethodnom periodu urađeno u okviru ovog projekta i najavili planove za predstojeći ciklus.

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut su u maju 2022. godine pokrenuli konkurs "Ekoopština" za stvaranje platforme za razmenu iskustava između predstavnika lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Konkurs "Ekoopština" zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u četiri oblasti - održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada.

U ovom ciklusu, opštine i gradovi biće pozvani da se prijave za jednu ili više kategorija popunjavanjem upitnika do 7. jula 2024. godine na zvaničnom sajtu projekta.

Košar je istakao važnost buđenja građanske svesti i odgovornosti za životnu sredinu kroz napore u smanjenju potrošnje energije, vode, ali i radu na boljoj reciklaži otpada.

"Danas je Međunarodni dan reciklaže, a u trenutku kada klimatske promene i zaštita životne sredine postaju razlog okupljanja čitavog sveta tako da je nama jako bitno da kroz Ekoopštine doprinesemo vrednovanju muškaraca i žena koji lokalno rade na zaštiti životne sredine", rekao je Košar.

Service Photo Gallery

Prethodne dve godine, prema rečima Košara, 100 lokalnih samouprava su bile kandidati za konkurse projekta "Ekoopština", a 650 državnih službenika je učestovalo na tematskim seminarima i razogovaralo sa ekspertima ali i sa partnerima, dok je, kako je dodao, više stotina dece iz blizu 60 škola bilo uključeno u zaštitu životne sredine i učestovalo na takmičenju u kategoriji "Zelena škola".

"Zaštita planete zemlje je nešto što se tiče svih nas i želim podvučem tu kolektivnu dimenziju naše inicijative o čemu svedoči i prisustvo svih naših partnera koji učestvuju u ovom projektu", rekao je on.

Podsetio je da su na konkursu 2023. godine pobedili Vranje i Vrnjačka Banja u kategoriji "Energetska efikasnost zgrada", da su Pirot i Kruševac dobitnici nagrada u kategoriji "Održiva urbana mobilnost", da su opštini Čajetina i Gradu Novom Sadu pripala priznanja u kategoriji "Održivo upravljanje vodom", dok su u u kategoriji "Održivo upravljanje otpadom" nagrade dobili opština Bačka Palanka i Grad Sremska Mitrovica.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić navela je da projekat "Ekoopština" ima izuzetne rezultate i da je ono što je najvažnije Ministarstvu zaštite životne sredine to što su sve aktivnosti usmerene na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava.

"U okviru Ministarstva i uopšte same Vlade svi znamo da u poslednjih nekoliko godina imamo izuzetno mnogo investicija u oblasti zaštite životne sredine i možemo reći da to prevazilazi 5 milijardi evra različitih sredstava koji se finansiraju iz različitih izvora, kao što su donacije, odnosno grantovi iz fondova Evropske unije, isto tako i različite kreditne linije", rekla je Dokić.

Kada je reč o planovima za budućnost, navela je da imaju nameru da pokažu već vidljive rezultate i to da do 2027. godine bude 35 jedinica lokalne samouprave koje će imati izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i izgrađenu kanalizacionu mrežu preko 80 odsto.

"Izuzetno je značajno da ćemo negde u istom periodu imati izgrađenih devet regionalnih centara, odnosno kompletno opremljenih, koji će takođe imati rešen sistem upravljanja otpadom", rekla je ona i dodala da se mnogo radi i na energetskoj efikasnosti.

Prema njenim rečima, izuzetno je značajno da kada se izgradi zelena infrastruktura na kojoj se intenzivno radi, da državni službenici koji se nalaze u lokalnim samoupravama budu spremni da kasnije upravljaju tim postrojenjima.

"Mi smatramo da je značajno da imamo ovakvu inicijativu koja već treću godinu za redom pokazuje veliko interesovanje samih lokalnih samouprava. Upravo zbog toga što se oni sada javljaju, prepoznaju značaj investiranja u životnu sredinu, ali isto tako su verovatno svesni koliko je to jedan kompleksan proces i da je izuzetno važno da imamo upravo eksperte iz razvijene zemlje kao što je Francuska", rekla je ona.

Jačanje kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave je prema njenim rečima, jedini način da izgradimo zelenu infrastrukturu, da je održavamo i da poboljšamo životnu sredinu.

Generalna direktorka NALED-a Violeta Jovanović navela je da već treću godinu za redom nastavljaju saradnju na projektu "Ekoopština" sa ambasadom Francuske jer razvoj ove platforme, kako je navela, vide kao veliku priliku za unapređenje oblasti održivog razvoja u Srbiji.

"Učešćem u projektu 'Ekoopštine' NALED želi da promoviše najbolje prakse u unapređenju kvaliteta života i jačanju partnerstva javnog i privatnog sektora u dostizanju ciljeva zaštite životne sredine i jednako važnog standarda iz Poglavlja 27", rekla je Jovanović.

Istakla je značaj projekta "Upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji" gde je NALED angažovan da pruža stručnu podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u izgradnji šest regionalnih deponija finansiranih iz sredstava EBRD i francuske razvojne agencije.

Partneri ambasade Francuske na konkursu "Ekoopština" su Institut Veolia, Saint - Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtisće, NALED, SKGO kao i Delegacije EU u Srbiji.

Prisutnima su se obratili i generalni direktor kompanije Saint-Gobain Vladan Ilić, članica izvršnog odbora Wiener Stadtische osiguranja a.d.o. Beograd Svetlana Smiljanić, direktor kompanije HUOT Beograd Vladimir Vasiljević kao i direktor kompanije BBAi international/ Fonroche lighting Cyril Huot.