21. mart 2024 10:51

Infrastruktura železnice Srbije primila 10 defibrilatora od kineske kompanije Mandrej

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Infrastruktura železnice Srbije primila je danas donaciju od 10 aparata za primenu mera oživljavanja kod naglog zastoja srca (defibrilatora) od kineskog proizvođača, kompanije Mandrej, koji će biti raspoređeni duž brze pruge Beograd - Novi Sad, kao i buduće deonice do Subotice.

Primopredaja donacije izvršena je u novoj staničnoj zgradi u Prokopu.

Intext service Video

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je da je postavljanje defibrilatora ima veliki značaj za podizanje svesti o bezbednosti građana na javnom mestu, kada je reč o iznenadnom srčanom zastoju.

Naveo je da se čak sedam od 10 srčanih zastoja desi u vanbolničkim uslovima i da život tih ljudi zavisi od oni koji se u tom momentu nađu i njihovoj blizini.

"Ukoliko se mere reanimacije započnu u prvih tri do pet minuta, postoje šanse za uspešno oživljavanje", istakao je Radovanović.

Samo 20 odsto ljudi, prema njegovim rečima, koji se u tom momentu nađu na licu mesta spremni su da pruže prvu pomoć, a glavni razlog je nedostatak znanja.

"Crveni krst Srbije već tri godine sprovodi akciju 'Život je u tvojim rukama' gde obučavamo građane merama reanimacije. U poslednjih godinu i po dana obučili smo 15.000 građana", kazao je Radovanović i izrazio zahvalnost povodom donacije.

Generalni menadžer kompanije Mandrej Hong Cao izjavio je da će uređaji obezbeđivati osnovne mere zaštite putnika.

"Kao vodeći proizvođač medicinskih aparata u Kini i svetu, kompanija Mandrej već 15 godina postoji na srpskom tržištu i donirala je medicinske aparate u više od 100 zdravstvenih ustanova Srbije, među kojima je su Klinički centar Niš i Klinički centar Srbije", rekao je Hong Cao.

Istakao je da donacija ne samo potvrđuje posvećenost bezbednosti putnika, već označava i podršku trajnom prijateljstvu i uspešnoj saradnji Kine i Srbije.

Hong Cao se zahvalio kineskoj ambasadi u Srbiji, Crvenom krstu Srbije i upravi Železnica Srbije na saradnji.

Ukupna vrednost donacije iznosi blizu 1,3 miliona dinara, a ovu donaciju Infrastruktura železnice Srbije obezbedila je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije su, nakon uručenja donacije, organizovali javni čas pružanja prve pomoći kod naglog zastoja srca primenom mera oživljavanja, uz upotrebu ovih aparata.